Rubriek Duurzaam Son en Breugel
Rubriek Duurzaam Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

Duurzaam Son en Breugel: SonEnergie

Algemeen Duurzaamheid

Voor deze rubriek gaat energiecoöperatie SonEnergie op bezoek bij haar leden en vraagt hoe zij hun huis hebben verduurzaamd. De aftrap is bij Marianne Wagemans (65), voorzitter van SonEnergie en woonachtig in De Gentiaan (Groningenlaan). Zij heeft met haar man het gasverbruik van hun huishouden weten te verminderen van circa 4000 m3 per jaar naar circa 1000 m3 per jaar.

Marianne en haar man wonen sinds 1986 in een twee-onder-een-kapwoning (bouwjaar 1976), met een woonoppervlakte van circa 200 m2. De volwassen kinderen zijn inmiddels uitgevlogen. Ze verbruiken circa 1000 m3 gas en circa 3000 kWh elektriciteit per jaar.

Waarom ben je gestart met het verduurzamen van je woning?
“Vanwege de vochtproblemen in huis. Het vocht uit de bodem kroop de muren in. Dat is een bekend probleem in deze buurt: een combinatie van de leemlaag in de bodem en het ontbreken van vloerisolatie. Daarbij kwam dat de woningen op elke woonlaag vloerverwarming hadden. Heel vooruitstrevend in die tijd, maar zonder vloerisolatie verwarm je de bodem in plaats van je huis. En de ruimtes konden niet apart verwarmd worden. Dan kom je dus wel aan 4000 m3 gas per jaar.” In 2004 hebben Marianne en haar man het huis grondig laten renoveren: de benedenvloer is er compleet uitgehaald, een nieuwe betonvloer met dikke isolatie en deels vloerverwarming kwam er voor terug, radiatoren opgehangen om kamers apart te kunnen verwarmen, waar mogelijk betere spouwmuurisolatie, en een uitbouw erbij.

Welke duurzame stappen heb je nog meer gezet?
“In 2004 hebben we ook alle ramen vervangen van enkel glas naar HR++glas. In 2019 is het grote dak van binnenuit geïsoleerd en zijn de dakramen zodanig aangepast dat er in 2020 zonnepanelen (12 stuks) geïnstalleerd konden worden. We proberen nu evenveel elektriciteit te verbruiken als we opwekken. In de loop der jaren zijn het dak, de muren en de deur van de garage geïsoleerd. Verder hebben we natuurlijk alleen nog ledlampen, zijn de (keuken)apparaten die aan vervanging toe waren vervangen door zuinige exemplaren en is de kookplaat vervangen door een inductieplaat; kookt geweldig! Ons gedrag is in de loop der tijd ook aangepast; zo staat de thermostaat op 18°C en dragen we een warme trui.”

Heb je nog duurzame toekomstplannen?
“Misschien willen we een paar PVT-panelen met boiler, en eventueel een plug-in hybride-auto.”

Welke tip heb je voor mensen die hun huis willen verduurzamen?
“Koop een P1-meter: meten = weten. Met die meter kun je je hele verbruik doormeten, en daarna de juiste maatregelen nemen.”

www.sonenergie.nl