Burgemeester Suzanne Otters-Bruijnen
Burgemeester Suzanne Otters-Bruijnen Foto: Wil Feijen

Een half jaar burgemeester van Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Sinds 11 april heeft Son en Breugel een nieuwe burgemeester: Suzanne Otters-Bruijnen. Na een half jaar maakt de MooiSonenBreugelKrant samen met haar de balans op. Hoe is het onze nieuwe burgemeester vergaan en wat vindt ze bijzonder aan ons dorp.

Redacteur: Arndt van Ruremonde
Fotograaf: Wil Feijen

Een half jaar geleden woonde ze nog niet in Son en Breugel en sprak ze ferm uit nog deze zomer hier te komen wonen, Niet vanuit de verplichting, maar juist omdat ze zo snel mogelijk onderdeel wilde zijn van de Son en Breugelse gemeenschap. Het is beide gelukt: ze is verhuisd en met haar vliegende start lijkt het bijna alsof ze hier al jaren woont.

De vraag hoe ze terugkijkt op een half jaar burgemeesterschap van ons dorp wordt kort en krachtig beantwoord: leuk! Maar daarmee eindigt het interview niet, want ze weet precies waar dat ‘m in zit. De verwondering over de hele warme ontvangst in het begin heeft ze bevestigd gekregen in het afgelopen half jaar: Son en Breugel is een warme, hechte gemeenschap en dat ervaart ze nog elke dag.

Net als vele anderen is de burgemeester een nieuwe inwoner van onze gemeente. Iedere nieuwe inwoner probeert z’n weg te vinden om zich hier zo snel mogelijk thuis te voelen. Voor een burgemeester met een centrale rol in de gemeenschap geldt dat misschien nog wel sterker. Zij en haar gezin moeten zich thuis gaan voelen en van haar wordt ook nog verwacht dat ze weet wat er speelt en wat de inwoners belangrijk vinden.

De burgemeester heeft haar kennismaking met het dorp dan ook voortvarend opgepakt. Zo geniet ze van de bezoeken aan paren die een huwelijksjubileum hebben en de ontmoetingen met vrijwilligers. Dat doet ze meestal op de fiets, zodat ze zoveel mogelijk van het dorp ziet. Maar als voorzitter van de gemeenteraad gaf ze ook een eigen invulling aan de kennismaking met de raadsleden. Al wandelend of fietsend met elk raadslid kwam ze op hele verschillende plekken. Op social media deed ze daar verslag van en ging ze ook in op de historie van de plek. Haar vele volgers, ook van buiten ons dorp, maakten zo nader kennis met Son en Breugel. En zo weten ze nu bijvoorbeeld ook wat een krutje is.

Het past allemaal precies in hoe ze in de lokale gemeenschap wil staan: verbinding, dicht bij de mensen en samenwerking stimuleren. Het sluit aan op een belangrijk onderdeel van de profielschets die de gemeenteraad had opgesteld: zichtbaar en aanspreekbaar. Dat past bij haar en ze laat het ook zien. Het was ook de reden dat ze op de gemeentepagina inging op twee incidenten in onze gemeente: een ramkraak en een verwarde man op de jaarmarkt. Son en Breugel kwam op een negatieve manier in het nieuws en de burgemeester wilde een positief signaal afgeven: ons dorp is nog steeds veilig, mede dankzij de inzet van hulpdiensten én vrijwilligers. Dat laatste past helemaal bij haar leidraad: we doen het samen, dus zorg voor elkaar en kijk naar elkaar om.

Dichter bij de mensen staan en sneller resultaat zien van je werk, dat waren redenen om burgemeester te worden, zo vertelde ze een half jaar geleden al. Professioneel is het anders dan wat ze hiervoor deed bij de provincie, maar ook nu wordt er volop beroep op haar kwaliteiten als bestuurder gedaan: college, gemeenteraad, haar portefeuille openbare orde en veiligheid, veiligheidsregio en metropoolregio om er maar een paar te noemen. Het is echter de diversiteit en het schakelen tussen die professionele vraagstukken en de dagelijkse contacten met inwoners en vrijwilligers in ons dorp die het voor haar leuk en uitdagend maken. Daarbij hebben kinderen haar bijzondere belangstelling. Onze burgemeester begint te stralen als ze verhaalt over haar bezoek aan een basisschool.

Op de vraag naar haar droom voor Son en Breugel komt toch ook de politica in haar boven. “Het is aan de raad om de keuzes voor ons dorp te maken”, waarna ze nog wel aangeeft wat de grote vraagstukken zijn waar we ook in ons dorp mee te maken hebben: goede zorg, voldoende woningen en de energietransitie. Maar ook het bedrijvenpark Ekkersrijt is voor onze gemeente belangrijk. Toch wil ze nog wel iets kwijt over haar eigen kijk op de toekomst: “De raad gaat over de keuzes op al die grote thema’s, maar twee bijeenkomsten geven mooi aan wat ik zelf ook belangrijk vindt. Op 4 mei kwamen we samen om te herdenken, niet alleen volwassenen, maar ook opvallend veel kinderen. En op 17 september waren we samen om onze vrijheid te vieren. Dát is wat ik voor Son en Breugel wens: niet de verschillen uitvergroten, maar de verbinding zoeken en samen de oplossingen voor de toekomst vinden.”