Burgemeester Suzanne Otters-Bruijnen
Burgemeester Suzanne Otters-Bruijnen Foto: Wil Feijen

Droom wordt werkelijkheid voor Suzanne Otters

Human Interest

Son en Breugel - Sinds 11 april heeft Son en Breugel een nieuwe burgemeester: Suzanne Otters-Bruijnen. De MooiSonenBreugelKrant gaat in gesprek voor een eerste kennismaking met iemand die haar droom ziet uitkomen. Waarom wilde ze burgemeester worden en wat is er voor haar zo speciaal aan Son en Breugel?

Redacteur: Arndt van Ruremonde
Fotograaf: Wil Feijen

Een huis in Son en Breugel heeft ze nog niet, maar daar wordt vaart achter gezet. Suzanne zei het al in haar installatietoespraak: deze zomer wil ze naar Son en Breugel verhuizen, samen met echtgenoot Loek, dochters Lieske en Emilie en zonen Maurits en Julius. Ze is verplicht te verhuizen, maar ze wil ook zelf zo snel mogelijk wonen in de gemeenschap waar ze nu burgemeester is geworden. Ook haar gezin wil hun nieuwe woonplaats zo snel mogelijk kennen. En haar jongste zoon kan zo bij de start van het nieuwe schooljaar direct instromen op het Eckartcollege.

Waarom burgemeester in Son en Breugel?
Suzanne heeft op politiek en bestuurlijk vlak al een stevige staat van dienst, met negen jaar ervaring als gemeenteraadslid in Vught en bijna net zolang als statenlid in Noord-Brabant. Meer dan een jaar was ze gedeputeerde, wat je kunt vergelijken met de rol van wethouder, maar dan voor de provincie. Jan Frans Brouwers, burgerraadslid in Son en Breugel en statenlid voor de provincie, sprak ik eerder over onze nieuwe burgemeester. Hij kent haar al jaren en weet zeker dat onze gemeente een ervaren en gedreven bestuurder als eerste burger krijgt. Als voorbeelden noemt hij haar rol in de procedure voor de keuze van een nieuwe commissaris van de Koning en haar werk als gedeputeerde.

Een gedeputeerde van de provincie heeft weinig contact met de inwoners. Als burgemeester is dat juist een heel belangrijk onderdeel van je werk: de verbinding met de inwoners en de gemeenschap. De nieuwe burgemeester vindt dat contact fijn. Als ik haar spreek is ze nog maar een week in functie en begint ze zelfs te stralen over haar eerste ceremoniële taak afgelopen week: een persoonlijk gesprek om de felicitaties over te brengen aan een vijftig jaar getrouwd huwelijkspaar.

De keuze voor onze gemeente was voor Suzanne ook gemakkelijk. Ze is geboren in Waalre en voelt zich thuis in Zuidoost-Brabant. Het is de combinatie van dichtbij de mensen kunnen staan en een economische groeiregio die de ideale mix maakt. Het gevoel van warmte in een kleine gemeenschap werd voor haar vorige week al bevestigd: het eervolle huldebetoon door het gilde en de harmonie was voor haar een hoogtepunt bij haar installatie.

Suzanne Otters-Bruijnen
Er valt meer over Suzanne te vertellen dan alleen haar werkervaring. Van Jan Frans Brouwers hoorde ik over hun eerste ontmoeting: “In 2019 was ik in mijn eentje door heel Brabant posters aan het plakken voor de provinciale verkiezingen. In Vught stopt er ineens een auto, waar een onbekende uitstapt. Ze biedt aan te helpen, ook al was ze van een andere partij.” Het zegt volgens Brouwers veel over de nieuwe burgemeester: behulpzaam en de verbinding opzoeken.

“Maar dat zou jij toch ook doen?” Suzanne vindt het aanbieden van hulp vanzelfsprekend. De verbinding maken met de ander is iets dat een aantal keren terugkomt in ons gesprek. En eerder sprak ik ook haar twee dochters, Lieske en Emilie. Ondanks dat ze beiden niet meer thuis wonen is die band in hun gezin heel belangrijk. Bijna elk weekend komen ze naar Vught, juist omdat de binding in het gezin zo sterk is, van de vrijdagavond met worstenbroodjes of cake bij de thee tot en met de zondagse brunch.

Een goede relatie met anderen is belangrijk voor Suzanne. Tegelijk beseft ze goed dat haar rol als burgemeester om meer vraagt. Zelf is ze verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. Daarnaast heeft ze een begeleidende en coachende rol als voorzitter van Gemeenteraad en College van Burgemeester en Wethouders. Op mijn vraag of ze dat niet lastig vindt is ze heel duidelijk: “Als burgemeester ben je neutraal en sta je boven de partijen. De afspraken van de partijen zijn gemaakt door gekozen volksvertegenwoordigers. En natuurlijk zal ik anderen een spiegel voorhouden als het gaat om het belang van Son en Breugel.” Het is een belangrijke eigenschap voor een burgemeester: een beetje beïnvloeden om de goede kant op te sturen, maar ook ruimte geven aan andere opvattingen. Dat ze het goed beheerst merk ik al tijdens het interview. Soms probeert ze het gesprek subtiel te leiden, maar als ik terugpak op mijn vraag, geeft ze me ook weer volop de ruimte.

Gestart
Aan haar kinderen heeft Suzanne meegegeven dat ze vooral hun dromen na moeten leven. Toen ze haar gezin voor het eerst vertelde dat ze had gesolliciteerd voor het burgemeesterschap waren ze trots. Ook al had het consequenties voor hen, toch vonden ze dat Suzanne er voor moest gaan. Met de benoeming in Son en Breugel wordt haar eigen droom werkelijkheid. Na bijna twintig jaar heeft Son en Breugel een nieuwe burgemeester, door haar omgeving beschreven als verbindend, sterk, resultaatgericht, redelijk, zorgzaam, humoristisch en attent. Dat zijn de ingrediënten die een mooi burgemeesterschap beloven.

En als ze bij mijn vertrek de koffiekan opruimt en vertelt over de goede ontvangst in en buiten het gemeentehuis, zegt ze bijna terloops het belangrijkste: “Ik vind het nu al leuk.”

Op 11 april werd Suzanne Otters-Bruijnen (51) als nieuwe burgemeester van Son en Breugel, beëdigd