Rubriek Duurzaamheid Son en Breugel
Rubriek Duurzaamheid Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

Rubriek Duurzaam Son en Breugel: Verwondering

Duurzaam Duurzaamheid

In deze rubriek komen allerlei onderwerpen onder de aandacht die op een of ander manier met duurzaamheid te maken hebben, dit kan zijn van individuele ervaringen, duurzame organisaties tot brede maatschappelijke onderwerpen. Heeft u ook een idee voor deze rubriek? Stuur deze naar redactie@mooisonenbreugelkrant.nl onder vermelding van “Rubriek Duurzaam Son en Breugel”

Sprekend gezicht, opvallend rood met helder wit en diep zwart; als ik het zo opschrijf moet ik denken aan foto’s van prachtig beschilderde gezichten met tooien van stammen hier ver vandaan. Ja, dat is het, exotisch, zo zien ze er uit, met de zwart-wit geblokte vleugels op de rug en felgele randen erlangs, Veilig Verkeer Nederland zou er jaloers op zijn, zo fel zijn die randen. En ze zitten gewoon hier, in mijn voortuin te smullen van de uitgebloeide wilde cichorei; wéér, want ze waren er gisteren ook al. Toen probeerde mijn man en ik ze herkenbaar op de foto te krijgen, maar we zijn geen vogelaars, dat is wel duidelijk; de vogels zijn dus ook bijna niet te zien op de foto.

En nu zit ik hier aan de eettafel me te verwonderen; ze zijn er weer, en verhip, nu drie, gisteren waren het er twee. Ik zit nu met een theetje aan de keukentafel verwonderd te kijken naar deze putters, nog geen drie meter van mijn keukenraam!

Het was een cadeautje en bevestiging van goed onderhoud. Alle dode planten blijven in de winter in onze tuin staan, de vogels eten de zaden in de winter, gebruiken de stokken als rust- of uitzichtplek en insecten leggen hun eieren erin of overwinteren ertussen. Daarnaast biedt het ze beschutting voor de wind en roofdieren. Het blad harken we in de borders; de isolerende werking beschermt de bodem en de overwinterende planten. Bodemdieren vinden er beschutting onder en de wormen blijven hoger in de bodem. Vandaar dat je geregeld een ijverige merel de blaadjes weer uit de border ziet gooien; een rijk winterbuffet, dat hij in de aangeharkte buurttuinen niet kan vinden. De vogelbescherming spreekt over de 3 V’s: voer, veiligheid en voortplanten (nestgelegenheid).

Enkele jaren geleden vroeg ik me af of ik de vogels eigenlijk wel help door ze met gangbaar voer uit de winkel te voeren. Ik voerde ze niet met biologisch voer dat lokaal geoogst wordt. Het komt uit de gangbare landbouw die niet ingericht is om dieren van de 3 V’s te voorzien, integendeel zelfs. Waarschijnlijk is het bespoten, wordt er kunstmest gebruikt, en met fossiele brandstoffen geoogst en vervoerd, anders was het niet zo goedkoop. Hebben vogels hier eigenlijk wel profijt van? We zijn ermee gestopt en kijken nu hoe we onze tuin nog verder kunnen verrijken voor o.a. de vogels.

Nicolien Tournoij, Vlinderlaan, Son