Rubriek Duurzaam Son en Breugel
Rubriek Duurzaam Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

Duurzaam Son en Breugel: Re-use

Duurzaam Duurzaamheid

Son en Breugel - Nu ik een kind heb die richting de middelbare school gaat , moet natuurlijk ook de slaapkamer mee in de tijd. Dat betekent een make-over. Het kinderbehang moet er af, verf erop, speelgoed weg en een bureau plus kast voor in de plaats. Als er nieuw meubilair in huis moeten komen dan is mijn regel, eerst kijken of we het tweedehands op de kop kunnen tikken.

Dat scheelt enerzijds qua duurzaamheid in grondstoffen en productie en anderzijds scheelt het veel in de portemonaie. In een interview dat ik ooit had, omdat ik me had opgegeven voor klimaatburgemeester, werd gesuggereerd dat duurzaam leven alleen is weggelegd voor mensen met een dikke portemonaie. Maar ik denk juist dat je veel kan besparen door duurzaam te leven.

Onze aanpak was eerst shoppen in de winkels en kijken welke meubels leuk zijn. Daar werden we even afgeleid door het feit dat deze winkelketen zich op duurzaamheid richt. Dat is fijn om te zien, maar toch is hergebruik nog altijd beter dan aanschaf van nieuwe producten gemaakt van duurzame materialen.

Volgende stap was zoeken bij de kringloopwinkels in Son en omgeving en zoeken op marktplaats.

Nadeel van hergebruik is dat het wel meer tijd kost om het te regelen, dat was deze keer ook weer een uitdaging. De grote meubels konden niet in mijn auto en dus moest er of een busje of aanhanger geregeld worden. Ik kreeg de tip dat je bij het Hoi-huis een aanhanger kan lenen als je lid bent. Echter kon ik zelf contacten inschakelen en was er een aanhanger beschikbaar bij familie. We wilden niet al te ver rijden, dus moest op marktplaats de zoekopdracht binnen de straal van 25 km blijven. Toen de juiste kast voorbij kwam, meteen spijkers met koppen slaan, goede deal sluiten en ophalen maar. Ondanks dat het enige moeite en flexibiliteit vergt, blijf ik onder aan de streep nog steeds voor tweedehands gaan. Mijn buurvrouw die ook fan van tweedehands is, vindt het vooral een mooi idee dat een product al een “leven” heeft gehad, een nieuw product heeft die “charme” niet. Dat vind ik mooi gezegd. Daarbij is vintage natuurlijk super hip de laatste jaren. Nu nog mijn eigen oude meubels opgeven voor een 3e leven op een andere leuke plek!

Danielle van de Ven