Drie klimaatburgemeesters in Son en Breugel, Danielle staat rechts
Drie klimaatburgemeesters in Son en Breugel, Danielle staat rechts Foto: Wil Feijen
Klimaatweek

De motivatie van onze klimaatburgemeester Danielle

Duurzaam Duurzaamheid

Son en Breugel - In september las ik de oproep voor klimaatburgemeester 2023. Ik heb getwijfeld of ik me weer op zou geven, maar ik vind het klimaat té belangrijk om me niet op te geven. Afgelopen week kwam het rapport van de KNMI op het jeugdjournaal met twee verschillende scenario’s voor de toekomst. Scenario 1: zomers met soms kans op 40 graden als we nu zo snel mogelijk de CO2-uitstoot omlaag krijgen. Scenario 2: zomers waarin 40 graden normaal wordt en zelfs 50 graden in de steden aangetikt kan worden als we nu niet voldoende actie ondernemen om de CO2-uitstoot te minderen. 

Ik had een bezorgd kind op de bank zitten toen ze dit hoorde, vooral omdat ze zei “maar wat kunnen wij nu doen als één persoon?” Mijn hart breekt als ik hoor dat ze zich daar zorgen over maakt. Iedere ouder wil het beste voor zijn/haar kind en ik wens de kinderen van nu vooral een fijne, leefbare aardbol toe, want dat is ‘ons huis’, en daar moeten we het mee doen. 

Net als mijn dochter vraag ik me af of we als individu iets kunnen veranderen in de klimaatcrisis. Of is het een druppel op een gloeiende plaat? En hoewel het van groot belang is dat regeringen en het bedrijfsleven wereldwijd een omslag moeten maken, blijf ik geloven in de kracht van het individu en dat mijn keuzes in het dagelijkse leven een beetje invloed kunnen uitoefenen op het grote geheel. 

Het is naar mijn mening vooral belangrijk om te minderen Ik heb bijvoorbeeld geen zonnepanelen omdat ik een huurhuis heb en deze dus moet huren. Echter, ik verbruik dermate weinig stroom dat het voor mij op dit moment niet duurzamer en niet goedkoper is om zonnepanelen te gaan huren. 

Duurzaam ook duur?
Vorig jaar kreeg ik in een interview de vraag of duurzaam leven niet alleen weggelegd is voor mensen met een dikke portemonnee, aangezien bioproducten en elektrische auto’s duur zijn. Ik denk echter dat mensen met een kleinere portemonnee juist voordeel kunnen halen uit duurzaam leven. Minder verbruik van energie, minder kopen van materialen en kleding, minder voedsel weggooien, minder verbruik van water. Het helpt allemaal om ook je maandelijkse kosten omlaag te brengen. Een win-winsituatie dus!

Tips
Met de tips in de Klimaatbijlage van deze krant willen we mensen uitdagen om te ervaren hoe het is om het met minder te doen, maar ook bijvoorbeeld om te hergebruiken. Misschien zijn kleine veranderingen niet zo moeilijk of oncomfortabel als het lijkt. En het hoeft én kan ook niet 100% perfect. Liever heel veel mensen die slechts 1 à 2 keer per week een stuk vlees of vis eten, dan een handjevol veganistische mensen.

Verder willen we laten zien welke mooie, duurzame initiatieven er al zijn in Son en Breugel om de CO2-uitstoot te verminderen. Hopelijk kunnen we je hiermee inspireren om te kijken wat je zelf kan doen in je dagelijks leven!

Lees hier meer over het klimaat in onze klimaatkrant