Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Wil Feijen
Klimaatweek

Warmer en grilliger klimaat vraagt om klimaatadaptatie

Natuur Duurzaamheid

Son en Breugel - Dit jaar wordt voor de derde keer de Nationale Klimaatweek georganiseerd, deze keer van maandag 30 oktober t/m zondag 5 november. De Klimaatweek is onderdeel van de campagne ‘Iedereen doet wat’. Tijdens de Klimaatweek willen we zoveel mogelijk mensen bewust maken van de oorzaak van de klimaatverandering, namelijk onze uitstoot van het broeikasgas CO2. Verder willen we mensen inspireren en uitdagen om minder CO2 uit te stoten. Daarom de vraag: “Wat kan jij doen?”

CO2-voetafdruk
We weten het allemaal: hoe meer CO2 we als mensheid uitstoten, hoe meer het klimaat zal opwarmen. De gevolgen hebben we afgelopen zomer wereldwijd kunnen zien: grote droogte en bosbranden, maar ook enorme wateroverlast door extreme regenval. Om niet overdonderd te raken door deze grote problemen, helpt het soms om je te concentreren op je eigen huishouden. Dat is overzichtelijker en daar kun je makkelijker invloed op uitoefenen.

Erg verhelderend is het om te achterhalen hoeveel CO2 je eigen huishouden uitstoot; dit heet de CO2-voetafdruk. Milieu Centraal (www.milieucentraal.nl) heeft een duidelijke test waarmee je deze CO2-voetafdruk kunt berekenen. Als je dat eenmaal weet, kun je ook gericht maatregelen nemen om de CO2-uitstoot in je eigen huishouden naar beneden te krijgen. 

Enkele feitjes
De gemiddelde CO2-voetafdruk per Nederlander is 9000 kg per jaar. Dat is bijna 2x het wereldgemiddelde en hoger dan het Europees gemiddelde. Een boom die groeit legt gemiddeld per jaar 20 kg CO2 vast in de takken en de stam. Per persoon zijn er dus 450 bomen nodig om alle uitgestoten CO2 weer vast te leggen.

Aanpassen aan klimaatverandering
Ondanks alle maatregelen die we nemen om de opwarming van de aarde te verminderen, zullen we ons ook moeten aanpassen aan een warmer en grilliger klimaat; klimaatadaptatie heet dat. Wat kun je als huishouden doen om je aan te passen aan een warmer klimaat waarin er vaker lange, droge periodes zijn, maar waarin er ook ineens heel veel regen kan vallen? Je kunt ervoor zorgen dat je huis minder (snel) opwarmt door zonneschermen en screens te gebruiken, en je ramen en gordijnen te sluiten als het erg warm is. Als je dan toch je huis wilt koelen, doe dat dan bij voorkeur energiezuinig; dus liever een ventilator aanzetten dan een airco gebruiken.

Wat ook helpt, is een groene tuin aanleggen met een boom of boompjes. Bomen zijn natuurlijke airco’s en kunnen al snel voor een paar graden verkoeling zorgen. Daarbij warmt beplanting minder snel op dan bestrating, waardoor er minder warmtestraling direct bij je huis is. Een groen dak (bijv. een sedumdak) helpt ook om je platte dak veel minder op te laten warmen. Mocht het ’s nachts toch erg warm zijn in huis, dan kun je altijd met open raam en onder een klamboe gaan slapen, desnoods in je tuin of op het balkon. 

Een laatste tip voor klimaatadaptatie is het loskoppelen van je regenpijp. Bij intense regenbuien raken op deze manier de riolen minder snel overbelast. Het water uit de regenpijp kun je eerst opvangen in een regenton en daarna in je tuin laten lopen. Dat is goed voor je tuin en voor de grondwaterstand. Het water in de regenton is te gebruiken voor je tuin, maar ook om de auto of de ramen mee te wassen.

Lees hier meer over het klimaat in onze klimaatkrant