De elektrische deelauto in Son en Breugel
De elektrische deelauto in Son en Breugel Foto: Wil Feijen
Klimaatweek

Een half jaar elektrische deelauto in Son en Breugel

Natuur Duurzaamheid

Son en Breugel - Autodelen is, samen met je buurtgenoten, gebruik maken van 1 elektrische auto, die op een centrale plek in de wijk (in dit geval De Gentiaan) staat geparkeerd. Autodelers kunnen de auto eenvoudig reserveren via een app en betalen alleen voor het aantal gereserveerde uren en het aantal gemaakte kilometers . De eerste deelauto van Son en Breugel staat sinds 31 maart 2023 in De Gentiaan. Na een half jaar is het tijd om de balans op te maken.

Het aantal autodelers staat op 17 personen, waarvan het merendeel gezinnen zijn waar beide partners deelnemen. De auto wordt voornamelijk gebruikt als tweede auto. De meeste deelnemers hebben 1 gezinsauto, en gebruiken de deelauto voor korte ritjes, bijvoorbeeld om kinderen van school te halen en ze weer terug te brengen. Daarnaast zijn er ook enkele deelnemers die de auto een hele dag meenemen, voor zakelijk gebruik. Het reserveren gaat via de app en bracht in het begin nog wat kinderziektes met zich mee, maar inmiddels zijn alle deelnemers gewend aan het reserveren, openen, sluiten en laden van de auto. 

Na de eerste proefperiode zijn er ook aantal deelnemers die ook daadwerkelijk afstand hebben gedaan van hun tweede auto. Bij een aantal staat de tweede auto te koop of is er meer tijd nodig om te wennen aan het afscheid nemen van de tweede auto, die als voordeel heeft dat deze voor je eigen voordeur staat.

De groep is positief over het delen van de auto en kan het ook zeker aanraden voor andere wijken in Son en Breugel, zeker om het aantal tweede auto’s die vaak stilstaan te verminderen en de wijk te vergroenen.

Mocht je geïnteresseerd zijn en ook deel willen nemen, dan kun je je registreren op de website onzeauto.com, op de speciale autodeelpagina van Son en Breugel. En voor andere vragen kun je contact opnemen met Bianca via e-mail biancaoosterlaar@me.com

Lees hier meer over het klimaat in onze klimaatkrant