Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Luc: First date

Column Column Column Column Lucky Luc

Son en Breugel - Het was alsof ik op een ‘first date’ ging, zoals op TV. Waren het vlinders die ik in mijn buik voelde? Een beetje zenuwachtig was ik wel. De weg die ik aflegde was bepaald geen onbekende, hij leidde naar mijn oude thuis, Breda. Het gezicht dat opendeed toen ik met klamme handen aanbelde, was evenmin onbekend. ‘Kom binnen’, zei hij, ‘ze is nog even haar tanden aan het poetsen’. ‘Wat attent’, dacht ik bij mezelf. De spanning zakte niet bepaald weg, toen ik me even in een fauteuil liet zakken, in afwachting van.

Lang hoefde ik niet te wachten, al snel verscheen ze. Een glimlach verscheen op mijn gezicht, een beetje twijfelend misschien, maar ik was blij haar te zien. We gingen meteen op pad, geen tijd te verliezen! ‘Ik geef je mijn vrouw te leen, doe je wel voorzichtig met haar?’ vroeg hij, vlak voordat we de deur uitgingen. De vraag verraste mij. ‘Natuurlijk!’ stamelde ik. Even later zaten we in mijn auto, op weg naar onze bestemming, een tuincentrum. Een beetje apart om daar een date te plannen, tenzij je date graag naar tuincentra toegaat, natuurlijk. Het was druk, het was even zoeken naar een parkeerplaats, gelukkig vonden we er een, niet al te ver van de ingang. Erg breed waren de parkeerplaatsen niet, maar het ging.

Je struikelde over de mensen in het tuincentrum, of ze ook allemaal op een date waren, was me niet duidelijk. We keken onze ogen uit, zoveel mooie planten waren er te zien. ‘Moet je zien, wat een mooie Thunbergia’, zei ik. ‘Ik wist niet dat je zoveel verstand had van planten!’ zei ze, met hoorbare verbazing. Tja, een snelle blik op het naamplaatje dat aan de betreffende plant hing, had me inderdaad wijzer gemaakt. Zo gingen we verder, van gang naar gang. Af en toe legde ze een hand teder op mijn rug, dat ging goed!

Tijdens de lunch hadden we een van de fijnste gesprekken die ik ooit gehad heb. Eerlijk en open vertelden we alles, zoals ik dat nog nooit gedaan had. Niet met haar, hoewel ik haar mijn leven lang al ken. Er was een sfeer van vertrouwen, van acceptatie, van liefde, puur en oprecht. Het was alles wat ik ooit had durven hopen!

Het was zonder meer het beste Moederdag cadeau dat ik ooit heb gegeven, aan mijn moeder én aan mijzelf. Het was quality time, deze first date!