Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Judith: Vogels

Column Column Column Column Lucky Luc

Ter ontspanning worden in ons huis dagelijks diverse activiteiten aangeboden voor de bewoners. Er is voor elk wat wils. Een vrijwilliger leest een aantal keren per week de krant voor, gezamenlijk kan geluisterd worden naar klassieke muziek, op donderdag kan deelgenomen worden aan de kookclub en op vrijdag vindt een heuse vrijdagmiddagborrel plaats. Zondag geeft ruimte voor bezinning tijdens de kerkdienst. Tussendoor worden diverse bewegingsactiviteiten georganiseerd. 

Hoewel hij dagelijks bezoek krijgt van zijn vrouw neemt hij aan veel activiteiten deel. Zijn grootste favoriet is zonder twijfel de natuurclub. Hij slaat er zelfs zijn middagrust voor over en vraagt zijn vrouw om hem op een ander moment te bezoeken. Om een goede gesprekspartner te kunnen zijn, verdiept hij zich in natuurboeken, waarbij vogels zijn speciale aandacht krijgen. 

Hij weet dat ik voorheen aan de Agrarische Hogeschool heb gestudeerd. Hoewel mijn afstudeerrichting Varkenshouderij was, weerhoudt dat hem er niet van om mijn kennis uit te breiden met vogels in het wild. 

Als hij weer eens diep in de boeken is gedoken, weet ik zeker dat ik tijdens het volgende zorgmoment alles te horen krijg over een of ander onbekend exotisch vogeltje. 

Samen genieten we van zijn nieuw opgedane kennis of de eerdere ervaring waaruit hij put.  Een gesprek op niveau, noemt hij het steevast.  Hmmm….daar twijfel ik dan weer over. Zijn niveau is prima; het mijne laat duidelijk nog ruimte voor verbetering. Je kunt als verpleegkundige tenslotte niet overal verstand van hebben.