De Sonse dichtgroep DichtBij (vlnr) Theo Smit, Catherine Witvliet, Willem Berkers en Stan Mooij op de foto ontbreekt Willemien van Lith. (foto: Wil Feijen)
De Sonse dichtgroep DichtBij (vlnr) Theo Smit, Catherine Witvliet, Willem Berkers en Stan Mooij op de foto ontbreekt Willemien van Lith. (foto: Wil Feijen) Foto: Wil Feijen

'Waar woord en klank vertellen'

Cultuur

Son en Breugel - Dichtmiddag door DichtBij in Villa de Kleine Heide te Son. De Sonse dichtgroep DichtBij verzorgt vandaag  een poëzieoptreden met muziek. Zondagmiddag 12 maart van 15- tot 17 uur in Villa De Kleine Heide te Son.
Hierbij zijn belangstellenden welkom. Hiervoor kunt u zich aanmelden bij: zorg.sonenbreugel@zorggroepdelaren.nl onder vernoeming van DichtBij.

De Kleine Heide is een zorgvilla voor ouderen en werd in september 2016 officieel geopend. De organisatie van de villa biedt de bewoners ook een cultureel programma zoals concerten op vrijdagmiddag en optredens op zondagmiddag.
Ook de integratie tussen de bewoners van de villa en de kunstenaars uit de regio vindt hier zijn plek. Zo werd op zondag 5 maart de expositie van de Sonse kunstenaar Leo Achterbergh geopend. Bezichtiging t.e.m 23 april op za. en zo. van 16- tot 18uur.

De dichtgroep DichtBij wil de dichtkunst dicht bij het publiek brengen zoals in juli 2016 op het Dommelbalkon met dichters en musici uit Son en Breugel, Nuenen en Eindhoven; en door mee te werken aan het initiatief van de Bibliotheek Dommeldal Son waarbij plaatselijke kunstschilders zich lieten inspireren door de gedichten van DichtBij. Dergelijke activiteiten vinden ook plaats in samenwerking met het Dichterscollectief Nuenen.
Naast het optreden in De Kleine Heide wordt door DichtBij i.v.m. de Boekenweek een literaire middag georganiseerd in De Boerderij in Breugel op 2 april a.s. Ook vindt u iedere week een gedicht van de dichtgroep in DeMooiSonenBreugelKrant.

Vijf dichters, met ieder hun persoonlijke motivering en werkwijze:
Willem Berkers: 'Woorden hebben kleuren en met die kleuren kun je schilderen. Van die woorden maak ik zinnen en haal ze overhoop, schrijf en herschrijf tot het er staat zoals ik wil dat het gelezen kan worden'.
Willemien van Lith: 'De vleugels uitgeslagen, in de eenvoud van het woord een nieuwe plek gevonden'.
Stan Mooij, tevens voorzitter: 'Ik maak mijn gedichten graag in een vrije vorm en meestal over de melancholie van de vergankelijkheid. Ik zie mijn gedichten als geschreven foto's waarmee ik de tijd wat beter onder controle heb'.
Theo Smit: 'Dichten is zoeken. Zoeken in de werkelijkheid tot je een klein goudklompje vindt: zomaar een gedicht. Gedichten komen gewoon aanlopen-je hoeft ze alleen nog op te schrijven'.
Catherine Witvliet: 'Dichten beleef ik als een vorm van leven, van waarnemen om en in mij zelf, om de waarde van het bestaan in enkele woorden te vatten'.

Naomi Meijer is muziektherapeut i.o. en volgt sinds lange tijd zanglessen. Deze jonge zangeres heeft een breed repertoire en zal de gedichten muzikaal omlijsten met passende liederen uit de klassieke musical. Naomi komt uit Nuenen en woont nu in Nijmegen waar zij haar studie aan het afronden is.

Voor de bezoekers zullen de gesproken gedichten op schrift worden uitgereikt.
Met dank aan Astrid Groeneveldt voor de coördinatie.

Locatie: Villa De Kleine Heide,
Europalaan 2a,
5691 EN Son en Breugel