Het oude Vestzaktheater bedreigd of gered
Het oude Vestzaktheater bedreigd of gered Foto: Erfgoedvereniging Son en Breugel

Lezing door Floris Alkemade over de toekomst van Nederland

Cultuur

Son en Breugel - Op 22 maart organiseert Erfgoedvereniging Son en Breugel (voorheen Heemkundekring) een lezing over de toekomst van Nederland en het belang van het behoud van cultureel erfgoed in het bijzonder. De lezing is in het Dommelhuis en begint om 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur. Voor leden van de Erfgoedvereniging is deelname gratis, abonnementhouders van bibliotheek Dommeldal kunnen via de bibliotheek kaarten kopen tegen een gereduceerde prijs van € 3,-, niet-leden betalen € 5,-.

Floris Alkemade (Sint-Oedenrode, 1961) studeerde in 1989 met eervolle vermelding af in de Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Na zijn afstuderen werkte hij bij OMA (Office for Metropolitan Architecture), een internationaal opererend architectenbureau met vestigingen wereldwijd. In 2001 werd hij hier partner. Alkemade richtte in 2008 zijn eigen bureau FAA op met standplaats Sint-Oedenrode en vestigingen in Brussel en Parijs. Van september 2015 t/m september 2021 was hij rijksbouwmeester.

We zullen veel zuiniger moeten omgaan met onze aarde, en onder andere de noodzaak van het behoud van cultureel erfgoed is mede daardoor steeds essentiëler. In zijn essay met de titel ‘De Toekomst van Nederland, De kunst van richting te veranderen’ (2020) beschrijft Floris Alkemade een aantal complexe vraagstukken die zich heden ten dage voordoen. De grote uitdagingen waar we als samenleving voor staan, vragen om van richting te veranderen, waarbij optimisme en verbeeldingskracht essentieel zijn. Er zijn veel redenen voor doemscenario’s en pessimisme, maar optimisme en verbeeldingskracht zijn een veel betere motor voor verandering. Als we willen weten wat de toekomst van Nederland is, moeten we ons de vraag stellen wie we willen zijn, zo stelt Floris in zijn voorwoord. Hoe gaat de toekomst van Son en Breugel er uit zien? 

Allen die geïnteresseerd zijn in de toekomst van Nederland, en van Son en Breugel in het bijzonder, zijn van harte uitgenodigd om deze avond in het Dommelhuis bij te wonen.