Ria Berkvens, regioarcheoloog
Ria Berkvens, regioarcheoloog Foto: Ingezonden

Lezing over 12.000 jaar bewoningsgeschiedenis van Son en Breugel

Algemeen

Op 20 oktober 2022 organiseert Erfgoedvereniging Son en Breugel (voorheen Heemkundekring) een lezing met de titel ‘12.000 jaar bewoningsgeschiedenis van Son en Breugel aan de hand van archeologisch onderzoek’. De lezing wordt verzorgd door Ria Berkvens, regioarcheoloog bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, en vindt plaats in het Dommelhuis, aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Voor leden is deelname gratis, abonnementhouders van Bibliotheek Dommeldal kunnen via de bibliotheek kaarten kopen tegen een gereduceerde prijs van 3 euro; niet-leden betalen 5 euro.

Tijdens de lezing wordt ingegaan op de archeologische onderzoeken in Zuidoost-Brabant, waaronder die in Son en Breugel, die sinds de invoering van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg in 2007 flink in aantal zijn toegenomen. Wat hebben deze nieuwe vondsten aan inzichten op ons verleden opgeleverd. Aan de hand van de recente archeologische onderzoeken in de regio, in combinatie met beeldmateriaal en reconstructies, zal een actueel beeld worden geschetst van het dagelijks leven van de mensen die hier in een ver verleden woonden en hoe ze het landschap gebruikten en inrichtten. 

Het bewoningsverhaal begint met rondtrekkende jagers, circa 12.000 jaar geleden, in een toen nog ijskoud gebied, en verloopt via de eeuwige laatprehistorische boerengemeenschappen naar de langdurige strijdtonelen in de middeleeuwen en de Tachtigjarige Oorlog. Duidelijk zal worden dat Son in de Romeinse tijd een belangrijke plaats was en dat de Sint-Petrus´ Bandenkerk niet zomaar op die plek staat.

Regioarcheoloog
De inleiding wordt verzorgd door Ria Berkvens (1970); zij studeerde Klassieke en provinciaal Romeinse archeologie aan de Universiteit van Nijmegen. Van 1999 tot 2007 was zij werkzaam bij de gemeente Breda, waarvan de eerste jaren als projectleider van het grootschalig archeologisch onderzoek Breda-West, en sinds 2003 als gemeentelijk archeoloog. Sinds 2007 werkt zij als regioarcheoloog bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (voorheen de Milieudienst van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven). In die hoedanigheid heeft ze veel erfgoednota’s, archeologische/cultuurhistorische verwachtingen/waarden en erfgoedkaarten opgesteld voor een groot aantal gemeenten in Zuidoost-Brabant. Maar bovenal coördineert zij vrijwel alle archeologische onderzoeken in de regio en weet ze wat de resultaten hiervan zijn.


Lezing over 12.000 jaar bewoningsgeschiedenis van Son en Breugel 
aan de hand van archeologisch onderzoek
Yannick Vrielink en Harm van Koppen winnen de 59e editie van de ELE Rally
Sport 17 uur geleden Yannick Vrielink wint op grootse wijze ook de ELE Rally
Thema:'Fotografeer kunst in Son en Breugel'
Algemeen 17 uur geleden Fotoclub Son en Breugel bestaat een jaar
Archieffoto Lazy Sonnie: Ted Swinkels & Maikel van Hak
Algemeen 19 uur geleden Big Chief & The Greasy Spoons tweede band op Lazy Sonnie Festival
Wateroverlast Wilhelminalaan in Son en Breugel
112 Berichten 25 mei, 19:44 Wateroverlast Wilhelminalaan in Son en Breugel
Prachtige doorkomst van Gerard de Rooy en Tom Colsoul in de Subaru S5 WRC
Sport 25 mei, 17:38 Eerste avond in de ELE Rally bracht verrassingen
Bouke Scholten
Algemeen 25 mei, 17:00 Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade pakt groots uit in nieuw seizoen