Afbeelding
Foto: Wil Feijen

MeeDoen Dinner workshop een smakelijk succes

Human Interest

"Welkom in ons restaurant, ik hoop dat u een fijne avond heeft. Ik ben uw gastvrouw vanavond." Zo werden we professioneel bij binnenkomst ontvangen met een welkomstdrankje door Colette en haar collega's.

Door: Arjen Strik

In restaurant De Komeet op het terrein van SWZ Zonhove vond afgelopen zaterdag 18 maart een dinner workshop plaats georganiseerd in co-productie door Stichting MeeDoen S&B en Carrousel. Zo'n 15 jongeren met een beperking konden deze avond ervaring opdoen in het bedienen van de gasten en het bereiden van een heus driegangen Menu. Onder de bezielende leiding van chefkok John Pols van 'Flavours catering & evenementen' en bedieningsmedewerkster Anika kregen deze toptalenten een uitgebreide instructie en begeleiding om de fijne kneepjes van het horecagebeuren onder de knie te krijgen.

Door Colette werden we naar onze tafel begeleid, mooi gedekt en gezellig aangekleed. Op het bord stond een fleurig menukaartje. "Die hebben we zelf gemaakt," vertelde Colette trots. Op het menu staat als eerste gang een Pasteitje gevuld met kip en nog wat, zegt ze. Werk je in de bediening? Colette antwoordt ontkennend. "Ik kreeg een uitnodiging of ik mee wilde doen en dat leek me heel leuk. Binnenkort ga ik werken bij de nieuwe winkel van Kado&Zo."

Diana van der Looij, secretaris van de Stichting MeeDoen S&B, vertelt: "Wij organiseren maandelijks leuke vrijetijdsactiviteiten in Son & Breugel voor kinderen en jongeren met een beperking of die niet zo makkelijk kunnen aansluiten binnen het bestaande reguliere aanbod. Daarnaast werken we samen met lokale sportverenigingen en sportaanbieder aan een breed sportaanbod op maat. Voor een passende stage-, dagbesteding- of werkplek hebben we 'Carrousel'. Voor ouders bouwen we aan een netwerk waarin ervaringen en kennis gedeeld worden.
Tijdens deze dinnerworkshop vanavond kunnen jongeren ervaring opdoen in de bediening of het bereiden van het menu. Het biedt de deelnemers allerlei mogelijkheden om vaardigheden te ontwikkelen: Samenwerken, sociale contacten aangaan, presenteren, initiatief nemen, zelfvertrouwen, organiseren om er maar eens een paar te noemen. Vandaar dit leuke initiatief, wat ons ook een mogelijkheid biedt om onze gasten te bedanken voor hun betrokkenheid."

In de keuken wordt ondertussen hard gewerkt om de ca. zestig gasten te voorzien van het hoofdgerecht: een heerlijke Varkensmedaillon omwikkeld met buikspek, met een crème van zoete aardappel, tomaat, aardappelrozetjes en een rode wijnsaus. En dat alles wordt door de jongeren aan de tafels geserveerd. Colette en haar collega's hebben het er maar druk mee. "Ik was best zenuwachtig," vertelt Colette . "Maar ik vind het erg leuk." Als laatste krijgen we een heerlijk toetje voorgeschoteld: Vanille hangop met meloen en krokante kokos.


Om half tien vindt de sluiting plaats. Onder een luid applaus worden de koks, gastheer en gastvrouwen bedankt voor deze heerlijke en gezellige avond. Maaike van Kempen, voorzitter van Stichting MeeDoen reikt aan alle "kanjers " nog een *Prokkelstage-certificaat uit en bedankt allen voor hun deelname en geweldige prestatie. Voldaan en verzadigd gaan we weer huiswaarts na deze gezellige en geslaagde avond.

*Een prokkelstage is een stage voor één dag voor iemand met een beperking bij een bedrijf. Het is en laagdrempelige manier voor bedrijven en mensen met een beperking om kennis met elkaar te maken en elkaars mogelijkheden te ontdekken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding