Afbeelding
Foto: Pixabay.com

Dagindeling 2028 van een rolstoeler

Human Interest

Son en Breugel - Mijn goede vriendin zit al 38 jaar in een rolstoel. In die periode heeft ze al heel wat witte jassen gezien. Vooral het gevoel afhankelijk en ondergeschikt te zijn vindt ze erg vervelend. De patiënt centraal is het nieuw credo. Zij fantaseerde hoe dat er over 10 jaar uit kon zien.

Door: Arjen Stik

"The future is wide open"
Vanaf 9 uur begint het dagdeel dat ik maandelijks inplan voor medische zaken in verband met mijn handicap. Ik heb er eigenlijk geen zin in vandaag, maar ja… je kan ze ook niet teleurstellen, ze zijn immers afhankelijk van jou.

Roofgoed
"De apotheekbezorger komt zo om 09.13 met mijn voorraad materialen. Hij heeft zijn 'Electrische Van' pal voor mijn deur geparkeerd. Want het incontinentiemateriaal is roofgoed sinds het gezeik van de regering over het verbod op toiletgang tijdens de kantoortijd. Hij is weer 10 minuten te laat, dat zal ik rapporteren op de evaluatieapp van de apotheek. Via een Irisscan van zijn nog slaperige oog, opent mijn voordeur automatisch. Hij legt de voorraad in de voor hem gereserveerde kast, nadat hij zijn nummer ingevoerd heeft, dat ik hem onlangs via de x-pad verstuurd heb. Zo, dat is alvast binnen. Via het video- systeem zie ik dat hij het pand weer verlaten heeft."

Wortelsap om hem te kalmeren
`Ondertussen zit de longarts al te wachten in mijn halletje naast het Wortelsap-apparaat. Ik laat hem nog even wachten; een reflex uit het verleden? Terwijl ik mijn digitale dossier opzoek door het commando zoek longarts, aan mijn siri- assistant te geven. Aantekeningen hoef ik niet te maken, dat gaat via de stemherkenning. Ik roep hem binnen en overhoor hem over zijn professionele vorderingen en informeer welke bijscholingen hij heeft gevolgd. Schuchter vertelt hij dat hij niet veel gedaan heeft de afgelopen maanden omdat hij zich niet fit voelde. Ik maak hem duidelijk dat ik er niet goed tegen kan als mensen zich achter een ziekte verschuilen en vroeg hem ter zake te komen. Hij adviseerde het CPAP-masker voor mijn slaapapneu te blijven gebruiken en als dat problemen gaf kon ik hem zelfs 's-nachts uit zijn bed bellen. Ik dankte hem voor zijn advies en maakte hem duidelijk dat hij kon vertrekken want de uroloog stond al te wachten.`

Openbaar vervoer een ramp
`Mijn huisrobot had de wachtende uroloog al een glaasje wortelsap aangeboden, maar dat hoefde voor hem niet te worden afgetapt. Hij kwam bij mij langs omdat hij graag zijn cliënten zag. Eigenlijk medisch niks aan de hand, zei hij na een kijkje onder de motorkap. Ik moest er maar mee leren leven.
Ik verzocht hem te vertrekken, niks nieuws gehoord en via mijn scherm zag ik dat mijn psychiater al gearriveerd was. De uroloog van maatschap PlaZ & Zo reageerde onverwacht pissig en zei dat dit huisbezoek hem een hele ochtend kostte omdat hij tegenwoordig van het ziekenhuis met het openbaar vervoer moest reizen.`

Moordneigingen
`Mijn psychiater is een jonge vrouw. Ik schat haar op een jaar of 18. Maar met die moderne onderwijstechnieken had zij zich gauw ingewerkt in de 'leer der zielenknijpers'. "Hoe staat het nu met uw moordneigingen zoals op de artsen uit het verleden," vroeg ze belangstellend. "Oh", prima zei ik, "die heb ik tegenwoordig digitaal uitbesteed." Ze had niks nieuws te vertellen dus vroeg ik, na vijf minuten aan mijn huisbutler haar op gepaste manier, met de speciaal voorgeprogrammeerde behandeling weer de deur te wijzen. Zo dat hebben we weer gehad. Ik heb nog schone handen, dankzij de techniek. Op naar de komende maand. " The future is wide open"