Chantal Groenendal (links) en mevrouw Van Gessel-Kaptein
Chantal Groenendal (links) en mevrouw Van Gessel-Kaptein Foto: Wil Feijen

Een anonieme tevreden klant van de strijkwinkel vertelt

Human Interest

Son en Breugel - "Nee, ik wil niet met mijn naam in de krant," zegt mevrouw Van Gessel-Kapteijn uit Breugel. Ze is één van de dankbare en tevreden klanten van Strijkwinkel. "We zullen iedereen verzoeken uw naam door te strepen in onze krant", zeg ik met een knipoog. Chantal Groenendal, medewerkster van Strijkwinkel en ons Wil zitten ook aan tafel.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

De Strijkwinkel
Eind vorig jaar is een nieuw project van start gegaan: Strijkwinkel. Het is een initiatief van Carrousel leren(d) werken, de gemeente Son en Breugel en WSD. Chantal vertelt: "De Strijkwinkel is gevestigd aan het Raadhuisplein, in het oude pand van Kado & Zo. In de pilotfase onderzoeken we of strijken een passende werkplek kan zijn voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, die graag willen werken in hun eigen dorp. We strijken voor mensen met een WMO verstrekking huishoudelijke hulp met een strijkindicatie, maar ook particulieren kunnen tegen betaling hun strijk aan ons uitbesteden. Op dit moment hebben we nog maar een klein deel van de mensen die vanuit de WMO gebruik mogen maken van Strijkwinkel in ons klantenbestand. We moeten bekijken of onze werkwijze haalbaar is en of we op kunnen schalen."

Netjes gladgestreken
Mevrouw Van Gessel is zo'n klant met een WMO verstrekking huishoudelijke hulp met een strijkindicatie. Voorheen had ze vier uur per week huishoudelijke hulp, maar dat is teruggebracht naar twee uur. Daarin kan alleen nog het hoognodige gedaan worden en is er niet zoveel tijd meer voor strijken. Ze is zelf hulpbehoevend en slecht ter been. "Ik koop al jaren kleren die niet gestreken hoeven worden, maar mijn beddengoed moet wel in de plooi. Daar was ik heel lang mee bezig en kostte mij veel moeite. Fantastisch dat er nu deze voorziening is. Het strijkgoed wordt opgehaald door een aardige chauffeur, keurig netjes glad gestreken en kast-klaar weer teruggebracht." Ze is erg enthousiast over deze nieuwe voorziening, een schot in de roos en ze hoopt dat de pilot omgezet wordt naar een reguliere voorziening. Chantal zegt: "Het mes snijdt aan twee kanten. Aan de ene kant nemen we mensen met een WMO-indicatie voor strijken werk uit handen en aan de andere kant bieden we jongeren een zinvolle dagbesteding, waar ze zich nuttig kunnen voelen en zich kunnen ontwikkelen.

Laat een ander aan de strijk
"U heeft wel een verkeerde sticker op uw brievenbus: 'geen huis aan huis bladen'," zegt fotograaf Wil. "Jongeman," zegt ze met haar gezicht in de plooi. "Wie brengt dat oud papier weer weg? Ik houd me, via internet, over van alles op de hoogte. Ik lees zelfs jullie krant. Daarnaast heb ik dagelijks via de computer contacten met mijn kinderen, kleinkinderen en heb veel familie in het buitenland. Ik blijf daardoor uitstekend op de hoogte hoor. Bovendien heb ik nog mijn hobby's. Ik ben bezig mijn stamboom uit te zoeken." Ze laat Wil Feijen een foto zien uit 1912. "Kijk dit zijn mijn voorouders." "Als u nu reclame zou mogen maken voor de strijkservice", vraag ik, "wat zou dat zijn?" Zonder na te denken zegt ze lachend: "Geniet van je vrije tijd en laat een ander aan de strijk." Ze vervolgt: "Het leven is maar kort, als je met je ogen knippert is er alweer een week om". Het is duidelijk, mevrouw Van Gessel besteedt haar tijd liever aan sociale contacten dan aan de bout.

Wilt u ook gebruikmaken van de goede service van Strijkwinkel, of wilt u meer informatie?
U heten u van harte welkom tijdens onze open dagen op 29 en 30 januari tussen 10:00 en 14:00uur !!
U kunt natuurlijk ook altijd zo eens binnen binnenlopen bij Raadhuisplein 2 of bellen naar 088-7998118.

Chantal Groenendal (links) en mevrouw Van Gessel-Kaptein
Afbeelding
Algemeen 12 uur geleden Kantoren in Son en Breugel maken werk van energie label A
Afbeelding
Ingezonden mededeling Zakelijk 2 feb, 17:15 Verse groenten en (h)eerlijke gerechten bij boerderij Vaderland
Afbeelding
Carnaval 2 feb, 12:06 Een buut schrijf je niet alleen
Afbeelding
Human Interest 2 feb, 09:00 'Vrijwilliger zijn bij Vluchtelingenwerk is een verrijking voor mezelf'
Afbeelding
Algemeen 1 feb, 17:07 7e editie Django Wagner Dinnershow groot succes
Afbeelding
Algemeen 1 feb, 12:02 Sijbers&Zo groots in een kleine zaal