Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Adrie van den Berk: liefhebber van muziek en gezelligheid

Human Interest

Adrie van den Berk is een bekende in Son en Breugel. Geboren in Liempde, een paar jaar woonachtig in Best, maar de rest zijn leven een echte bok uit Son. Wellicht kennen sommigen hem nog van het Pompke of de Zwaan. Zijn roots liggen duidelijk in ons dorp. Hij begroet mij hartelijk In het mooie nieuwe kantoor van Berk Music Productions.

Door: Adrie Neervoort
Foto: Wil Feijen


Nederlandstalige feestmuziek en een brede lach
Adrie, is eigenaar en oprichter van Berk Music Productions. Zijn bedrijf is vooral bekend van het Nederlandstalige genre en dito feestmuziek. In zijn stal heeft hij artiesten zoals Marianne Weber, Gordon, Sieneke, Django Wagner, John de Bever, Alex, Stef Ekkel, Jaman, Jeffrey Heesen, Wesley Klein, Ferry de Lits, Tamara Tol en Jan van Est. In de categorie feestartiesten maken o.a. Gebroeders Ko, Lawineboys, Snollebollekes, Arjon Oostrom, Jeroen van Zelst en Feestteam, onderdeel uit van zijn bedrijf. Kortom het neusje van de zalm van Nederlandse feest- en volkzangeressen en –zangers. Ik vraag hem wat hij nu eigenlijk is: een platenbaas, producer of manager? Er verschijnt er een brede lach op zijn gezicht. "Eigenlijk alles, maar vooral liefhebber van de muziek, ik vind alles leuk."

Zonder passie geen succes in een veranderende markt
Het leuk vinden van wat je doet blijkt de belangrijkste drijfveer van zijn succes. Want zoals hij zelf zegt: "Passie is het belangrijkste wat er is. Zonder passie geen succes." Mooie woorden van een man die ooit begon in de platenzaak van zijn vader. Eerst gewoon plaatjes verkopen en aanprijzen en later twee platen zaken in Best en Eindhoven aansturen. Zo legde hij zijn eerste contacten in de muziekwereld en introduceerde hij Double Vision met Knocking in Nederland, een plaat met hitpotentie volgens van den Berk. Zijn gevoel klopte, het nummer werd een hit in Nederland. "Het voorvoelen van hits is een 'fingerspitsen' gevoel", zegt Adrie serieus. Maar hij was ook degene die al snel doorhad dat de muziekdragers gingen veranderen. Het illegaal downloaden en verkopen van muziek deed zijn intrede. In deze nieuwe ontwikkeling zag Van den Berk geen gevaar maar een kans.

Muziek downloaden is geen bedreiging maar een kans
"Downloaden was gemakkelijk en relatief goedkoop, dus er was vraag naar. Maak de kwaliteit ervan was slecht evenals de gebruiksvriendelijk. Hij zag een nieuwe afzetmarkt en loste deze problemen op. Zo begon hij een, reeds 8 jaar geleden een streamingsite in samenwerking met oa Spotify waardoor ook het Nederlandse product hierop kwam, nu één van de pijlers van zijn onderneming. "Was jaren geleden de verkoop en daarna de 'airplay' belangrijk was voor een artiest of hij wel of niet een hit scoorde, zijn nu het You-Tube kanaal en de Itunes scores de graadmeter of je wel of niet een hit hebt." Dus maakt hij nu ook voor zijn artiesten professionele videoclips en zorgt hij dat deze op het juiste moment te vinden zijn op de juiste internetkanalen.

Hartstocht als gemeenschappelijke noemer
De artiesten van Berk Music Productions hebben nog een grote gezamenlijke eigenschap. Deze eigenschap is volgens Adrie heel belangrijk: "Passie en hartstocht hebben voor het vak. Dingen doen die je leuk vindt en waar je in gelooft." Door zijn jarenlange ervaring ziet Adrie de dingen iets anders dan de artiest en dit pakt dan weer voor beiden vaak goed uit. Hij licht toe: "Zo heeft elke artiest bij Berk Music Productions zijn eigen logo en outfit. Dit maakt de artiest herkenbaar. Mooi voorbeeld hiervan is Snollebollekes , heel herkenbaar aan zijn rode jas, zwarte blouses en gele stropdas."

Op het kantoor van Adrie van den Berk wordt een muur helemaal in beslag genomen door een notenbalk met muzieknoten, erg passend. "Dit zijn niet maar niet zomaar noten," verklaart hij. "Het zijn de noten van 'Schatje mag ik je foto'. Een grote hit van de gebroeders Ko en niet alleen in Nederland. Tot op de dag van vandaag wordt de muziek en/of de tekst nog gebruikt in verschillende landen in Europa. Deze hit bedachten we samen met de gebroeders Ko en de mensen van Berk Music Productions."
Laat je passioneren en neem eens een kijkje op hun website en selecteer je favoriete nummer in je winkelmandje.
www.berkmusic.nl

vader Abraham, John de Bever en Adrie van den Berk