Ad van Traa met zijn zoon Luuk
Ad van Traa met zijn zoon Luuk

Lezing klompenmaker Ad Traa met filmprimeur

Human Interest

Son en Breugel / Liempde - Ad Traa verzorgt op maandag 30 april samen met zijn vrouw Corine en zoon Luuk een lezing over klompen maken in D'n Liempdsen Herd. Tijdens de lezing vindt ook de filmprimeur plaats van het machinaal maken van klompen. De film is bij Klompenfabriek Traa opgenomen, omdat het machinaal vervaardigen van klompen is geplaatst op de Unescolijst van Immaterieel Erfgoed. De lezing vormt de afsluitende activiteit van April Klompenmaand in Het Groene Woud.

Het familiebedrijf Traa produceert al drie generaties lang houten klompen. De grootvader van Ad begon in 1928 als handklompenmaker en zijn vader heeft het gehele proces geautomatiseerd. Tot op de dag van vandaag produceren zij nog dagelijks authentieke Hollandse klompen. Daarnaast heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in souvenirs en relatiegeschenken voor de Nederlandse markt.

Historie & toekomst
Tijdens de lezing zal Ad Traa aan de hand van veel fotomateriaal ingaan op de historie van het klompen maken in Liempde en op de ontwikkeling van het klompen maken binnen de familie Traa. Een familiebedrijf met een lange klompenhistorie, maar ook met een duidelijk beeld van de toekomst van de klomp. Luuk Traa zal hier zijn visie op geven.

Filmprimeur
In het bedrijf van de familie Traa is een professionele film opgenomen waarin Ad laat zien hoe stap voor stap een klomp wordt gemaakt vanuit een blok populierenhout. De film is gemaakt in opdracht van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Het machinaal maken van klompen is geplaatst op de Unescolijst van Immaterieel Erfgoed. Met de film is het productieproces van machinaal klompen maken vastgelegd. Tijdens de lezing zal deze film van 13 minuten voor de eerste keer worden getoond.

Lezing
De lezing start maandag 30 april om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.