Afbeelding

Nieuwe toekomst voor 2 statushouders uit onze gemeente

Human Interest

Son en Breugel - De Sociaal Economische Raad (SER) liet ons afgelopen week via een rapport weten dat duizenden asielzoekers nog jarenlang in de bijstand blijven hangen, omdat maar een klein percentage asielzoekers met een verblijfsvergunning ook daadwerkelijk betaald werk vindt. Slechts 11 procent van deze statushouders komt bij ons weer aan de slag.

Door: Adrie Neervoort

Een certificaat met baangarantie
Gelukkig zijn er ook positieve verhalen te melden zo bleek woensdag 23 mei op het gemeentehuis in Son en Breugel. Want daar kregen Hamo Manan en Hamada Alismail, twee Syriërs die ruim 2 ½ jaar met hun gezin in Son en Breugel wonen, een certificaat autotechniek uitgereikt. Daarbij kregen ze het vooruitzicht op een baan bij autobedrijf de Burgh, dealer van bedrijfswagens in de regio Eindhoven, met het perspectief door te kunnen groeien naar 1e of 2e monteur.

Weet u wat een distributieriem is in het Arabisch?
Dat ze goed zijn in de autotechniek is misschien niet eens zo bijzonder, want ze werkten in Syrië al als monteur. Daar zitten de kids al vanaf hun twaalfde achter het stuur en leer je het vak monteur in de garage van je neef. Maar door de oorlog moet je vluchten en is je toekomst voor jou en je gezin ongewis. Alles verandert, de zekerheden zijn weg en het geloof in eigen kunnen ebt langzaam weg. Niets lijkt meer op wat het ooit was. Je hebt geen diploma's en de taal is een struikelblok. Via de dienst Dommelvallei werden ze opgevangen, begeleid, taalbekwaam gemaakt in dagelijks Nederlands en werd getracht ze weer naar betaald werk te begeleiden, bij voorkeur in hun oude beroep. Maar ja, auto's worden steeds ingewikkelder en de lijst met (technische) termen blijft immer groeien. Een taal apart, voor ons als leken in het Nederlands al nauwelijks te begrijpen, laat staan voor een Syriër. Weet u wat een distributieriem is in het Arabisch?

Collega's maken je taalwijs
Dan is het mooi dat je wat jaren later met behulp van mensen die in je geloven, en de meerwaarde van je inzien in hun bedrijf of samenleving weer een stap kunt maken. In dit geval door een mooie samenwerking van De Burgh bedijfswagens en Styx automotive samen met dienst Dommelvallei als begeleidende instantie.
Een voordeel van dit alles is dat je je in een werkomgeving de Nederlandse taal snel eigen maakt ondermeer door gesprekken met collega's. Maar ook doordat je in de praktijk snel leert om van motoronderdelen de Nederlandse benaming te kennen. Landelijk is er een gebrek aan vakbekwame monteurs en door dit initiatief hebben beide partijen weer perspectief, een baan en zekerheid.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding