Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

De kiezer heeft gesproken: meerderheid voor behoud kerk

Politiek

Son en Breugel - De dag na de verkiezingen tekent zich in de voorlopige uitslag een kleine aardverschuiving af, met Dorpsvisie als de grote winnaar. Dorpsvisie haalde iets meer dan 36% van de stemmen, wat neerkomt op zes zetels.

Ook oppositiepartij CDA won een zetel, de andere partij die zich uitsprak vóór het behoud van de kerk, D66 komt met één zetel nieuw in de raad. Dit betekent dat een meerderheid van de nieuw te vormen gemeenteraad voor behoud van de Sint-Petrus' Bandenkerk is. 

De landelijke trend
Grote verliezer van de verkiezingen is Dorpsbelang, het aantal zetels werd meer dan gehalveerd van vijf naar twee zetels. Geheel tegen de landelijke trend in verloor Dorpsbelang als enige lokale partij zetels. Coalitiegenoten VVD en PvdA/GroenLinks bleven gelijk,  op respectievelijk drie en twee zetels.

Vier jaar geleden was de race tussen Dorpsvisie en Dorpsbelang bijzonder spannend, het verschil was slechts enkele stemmen. Dit jaar behaalde Dorpsvisie 2,5 keer zoveel stemmen dan Dorpsbelang, en twee keer zoveel als de VVD, die het CDA zeer nipt voorbleef. Dorpsvisie haalde de meeste stemmen sinds de oprichting van de partij.

In totaal werden er 7.741 stemmen uitgebracht, op een totaal van 13.139 kiesgerechtigden telt. Het opkomstpercentage was 58,9%, iets meer dan de 56,9% van 2014. Er waren slechts 27 ongeldige- en 40 blanco stemmen.

Op een andere manier aanpakken
,,We hadden op een zesde zetel gehoopt, maar met dit verschil winnen...", reageerde lijsttrekker Remco Heeren (Dorpsvisie). ,,Dat geeft toch aan dat we de laatste twee jaar daadwerkelijk de inwoners vertegenwoordigd hebben", waarbij hij doelde op de verhitte discussie over de kerk. Hoewel het volgens Remco Heeren misschien over heel andere zaken gaat. Dorpsvisie wil het bestuur op een andere manier aanpakken, waarbij iedereen betrokken moet worden om dingen mogelijk te maken.

Met een hapje, een drankje en de (achtergrond) muziek van Tip Jar genoten de aanwezigen van de bekendmaking van de voorlopige uitslag in café de Zwaan. Dorpsvisie vierde ingetogen een klein feestje, met vooral blije gezichten "Het is nu zoeken naar stabiele partners die met ons in zee willen gaan," zei Jelle de Jong van Dorpsvisie.

Voor Dorpsbelang was het begrijpelijkerwijs een bittere pil. Eef van Turnhout (Dorpsbelang):  ,,Het probleem is dat we de laatste twee jaar hebben moeten vechten tegen onwaarheden en populisme", stelde hij. ,,Wij zijn een rationele club die geen politiek op emotie voert. Als ik kijk naar Sonniuspark, de herinrichting van het centrum en de WMO, dan hebben we het de afgelopen acht jaar goed gedaan in de coalitie. Daar zijn we niet voor beloond."

Met de winst van Dorpsvisie en CDA ligt een coalitie met in elk geval die twee partijen voor de hand. Inhoudelijk zijn er veel overeenkomsten, ook voerden sinds het uiteenvallen van de coalitie Dorpsvisie/Dorpsbelang gezamenlijk oppositie. 

Voorkeur
Waar CDA-lijsttrekker Camille Limpens aangaf een voorkeur te hebben voor een coalitie met drie partijen, wilde Remco Heeren van Dorpsvisie daarover nog geen uitspraken te willen doen. Al lijkt ook Dorpsvisie een driepartijencoalitie na te streven. Alleen VVD en PvdA/GroenLinks lijken in aanmerking te komen, al zullen er wel wat plooien gladgestreken moeten worden.

D66 lijkt met één zetel te klein om voor deelname aan de coalitie in aanmerking te komen, ook zou het feit dat de partij nieuw is binnen de lokale politiek van Son en Breugel een rol kunnen spelen bij de keuze, aldus Remco Heeren .  Dorpsbelang kiest volgens Eef van Turnhout voor de oppositie. 

Ook zal na het verdelen van de portefeuilles, geschikte kanididaten voor de positie van wethouder moeten worden gezocht. Remco Heeren (Dorpsvisie) geeft desgevraagd aan dat er eerder aan drie dan aan twee wethouders moet worden gedacht. DIt omdat de overheid  steeds meer taken nu en in de toekomst bij de gemeente neerlegd. Wil je dit voorvarend en deskundig in de toekomst blijven doen dan is het maximaal mogelijk aantal wethouders, van drie mischien wel wenselijk.

Nieuwe raad
De zes lijsttrekkers komen vandaag bijeen voor een eerste gespreksronde over de uitslag. De definitieve uitslag wordt komende vrijdag verwacht, op woensdag 28 maart zal afscheid genomen worden van de oude gemeenteraad en wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.
Prioriteit heeft dan volgens Remco Heeren het tegen houden van de sloop van de kerk, "want vergeet niet dat proces, loopt nu gewoon door".
"Hiervoor is een goed gesprek met de parochie noodzakelijk, dit omdat er nu eenmaal afspraken zijn gemaakt en die moeten of nagekomen danwel aangepast worden" aldus Heeren.
 

Afbeelding