Asbak bij het gemeentehuis
Asbak bij het gemeentehuis Foto: Rianne van der Heijden

Motie instellen rookverbod door D66

Politiek

Son en Breugel - D66 diende donderdag 13 juni tijdens de raadsvergadering een motie in met het verzoek om een rookverbod in te stellen rond gemeentelijke gebouwen en op plekken waar kinderen bijeenkomen. Het is Monique van Zwieten (D66) een doorn in het oog als ze via het bordes het gemeentehuis betreedt en dan verplicht langs een asbak wandelt:"Waar is de voorbeeldfunctie die de gemeente hoort te hebben?"

Redacteur: Ineke van Uden

De gemeenteraad was het er unaniem over eens dat deze motie sympathiek is en dat onderzocht moet worden wat de haalbaarheid is van een rookverbod in onder andere speeltuintjes. Maar dat de asbak op het bordes van het gemeentehuis verdwijnt, dat is zeker. Sterker nog, de asbak is inmiddels al weggehaald. Medewerkers van het gemeentehuis kunnen elders rond het gebouw - minder in het zicht - roken. Volgens Hans Gaillard wordt de asbak op het bordes nauwelijks gebruikt: "Medewerkers roken op een andere plek. Eigenlijk wordt de asbak op het bordes alleen gebruikt tijdens raadsvergaderingen."

Beren op de weg
De vraag voor een rookverbod in bijvoorbeeld speeltuintjes leidde er toe dat men al snel 'beren op de weg' zag. Want wat is de haalbaarheid van handhaven als er wel iemand in een speeltuintje rookt? Monique van Zwieten liet weten: "Toen in speeltuintjes een bord opgehangen werd dat het verboden was voor honden, weerhield dat ook veel hondeneigenaren ervan om hun hond in een speeltuintje uit te laten. En deden ze dat wel? Dan is het - met zo'n verbodsbord - een stuk makkelijker om je buurtgenoot daarop aan te spreken. Ik hoop dat dat ook zo gaat werken met een bord 'verboden te roken in deze speeltuin'. Wethouder Jos de Bruin gaat bekijken welke mogelijkheden er liggen ten aanzien van een rookverbod in speeltuintjes.

Doel wat je wilt bereiken
De VVD stemde in met de motie, maar gaf aan dat de inhoud van deze motie ook als amendement mee had gekund in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In deze APV is ook opgenomen dat het in Son en Breugel verboden is om ballonnen op te laten. Ook dit is moeilijk handhaafbaar, maar door het op te nemen in je APV laat je wel zien dat je samen een doel wilt bereiken.

 

Asbak bij het gemeentehuis
Afbeelding
Algemeen 8 uur geleden Grandioos 7,5-jarig jubileumfeest Vrouw Aktief
Afbeelding
Algemeen 12 uur geleden Lege percelen op volkstuincomplex Planetenlaan wachten op nieuwe huurders
Afbeelding
Algemeen gisteren Win mooie prijzen tijdens jubileumweek De Smickel
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 14:13 De Harlekijn houdt ‘samen sterker Markt’
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 11:19 Ecru-kunstworkshop op De Harlekijn
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 08:43 Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen