Artist Impression Dorpshuis
Artist Impression Dorpshuis Foto: INBO

Keuze ontwerp dorpshuis mogelijk niet eerlijk verlopen

Politiek

Son en Breugel - Op woensdag 23 oktober 2019 werden er vijf verschillende ontwerpen gepresenteerd voor het nieuwe dorpshuis in de voormalige Sint-Petrus Bandenkerk door evenzoveel architectenbureaus. Alle ontwerpers hadden de opdracht gekregen een ontwerp te maken binnen een vooraf vastgesteld budget van 4 miljoen euro.

Redacteur: Adrie Neervoort

Aan de hand van nog andere criteria met betrekking tot de gebruikers en duurzaamheid werd er een weloverwogen keuze gemaakt. Architect Inbo en aannemer Stam en De Koning kwamen als beste uit de bus en kregen de opdracht het ontwerp verder uit te werken tot een definitief plan. Inmiddels is dit plan aangeboden aan de raad en zal er in de raadsvergadering van 27 augustus mogelijk groen licht worden gegeven om het plan uit te voeren.

Belangrijke opdracht
Het gaat hierbij om een belangrijke opdracht. Niet alleen financieel aantrekkelijk, het gaat tenslotte om miljoenen, maar ook een prestigeopdracht voor zowel architect als aannemer. Daarom is het belangrijk dat alles eerlijk en transparant gebeurt.

Bezwaar ingediend
Nu blijkt dat één van de ontwerpers, de combinatie De Twee Snoeken en Aarts Bouw, die de opdracht niet heeft gekregen, een bezwaar heeft ingediend tegen de gang van zaken. Zij wijzen wethouder Boersma, maar ook de raad erop dat er een ongelijk speelveld is ontstaan nu de uiteindelijke kosten geen 4 miljoen maar 6,6 miljoen zijn. Een overschrijding van 40 procent en dat in een tijd waarin de tendens is dat er lokaal bezuinigd moet worden door de gemeenteraad, zo staat er in het bezwaar.

Geen realistische kijk
Zij verwijten de politiek dat de uiteindelijke keuze voor het plan niet is ingegeven door een realistische kijk op het budget, maar op het mooie beeld wat getoond is. Want, zo stellen zij, het huidige definitieve ontwerp geeft een minder fraaie indruk en kent een forse budgetoverschrijding.

Ongelijk speelveld
Daarnaast wijzen zij er in het bezwaar op dat het door hun gepresenteerde plan wel binnen het budget bleef en dat het nu gekozen plan overduidelijk afwijkt van de opdracht van destijds. Dit zou dan weer een ongelijk speelveld opleveren wat volgens de bezwaarmakers niet geoorloofd is. Zij beroepen zich er dan ook op dat zij een aanbieding hebben gemaakt die wel passend is binnen de budgettaire kaders en randvoorwaarden zoals destijds gesteld.

In gesprek
Daarom maken zij bezwaar tegen de gang van zaken en zij willen graag in gesprek met de wethouder hierover.

Afbeelding
Algemeen 9 uur geleden Grandioos 7,5-jarig jubileumfeest Vrouw Aktief
Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Lege percelen op volkstuincomplex Planetenlaan wachten op nieuwe huurders
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 18:07 Win mooie prijzen tijdens jubileumweek De Smickel
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 14:13 De Harlekijn houdt ‘samen sterker Markt’
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 11:19 Ecru-kunstworkshop op De Harlekijn
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 08:43 Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen