Afbeelding
Foto: De Stoerderij
Ingezonden mededeling

Waterbuffelvlees is stoer en smaakvol

Zakelijk

Son en Breugel - Arjan Swinkels houdt ruim honderd waterbuffels in zijn “Stoerderij” in Breugel. Van hun melk maakt hij ijsjes, mozarella, kaas, yoghurt en paneer die hij aan huis verkoopt en ook levert aan bio-winkels, boerderijwinkels en restaurants. Minder bekend is dat hij buffelvlees verkoopt dat om verschillende reden bijzonder smakelijk is.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

“Mijn waterbuffels leven het hele jaar buiten op de weilanden en eten alleen gras en hooi. Zij leven in de familiekudde en de kalfjes blijven de eerste drie maanden na de geboorte bij hun moeder. Op deze manier hou ik er minder melk aan over maar respecteer ik voor mijn gevoel de natuurlijke verhouding tussen de moeders en de kalfjes. Mijn boerderij werd dit jaar door de Provincie erkend als een natuurinclusief bedrijf dat rekening houdt met een natuurlijk leven voor mijn dieren en met het behoud van het landschap zonder kunstmest te gebruiken. Dus veroorzaak ik geen extreem stikstof- en ammoniakuitstoot, hetgeen tegenwoordig een belangrijk discussiepunt is in Den Haag.”

Alleen al dit jaar zijn bij de Stoerderij 26 kalfjes geboren en het is een fraai uitzicht voor de wandelaar die achter de Boerderij door de weilanden richting kanaal gaat lopen en de grote kudde waterbuffels met de vele kleintjes erbij ziet grazen. Of ze liggen te badderen in de waterpools want het zijn niet voor niets waterbuffels. Arjan maakt gebruik van diverse weilanden zoals aan de Planetenlaan, de Sonniuswijk, de Rijtvenweg en zelfs in Mierlo. En uiteraard van de uitgestrekte weilanden in het Keske en achter zijn boerderij aan de Van den Elsenstraat.

Elke maand gaan enkele buffels naar de slacht in Elsendorp. Ook als het gaat om het slachten vind Arjan dat dit op een diervriendelijke manier moet gebeuren. Via crowdfunding heeft Arjan enkele honderd vaste afnemers voor zijn vleespaketten wardoor hij zijn vlees zonder tussenhandel direct aan de consument kan verkopen. En dus een eerlijke prijs kan ontvangen, anders dan de boeren die afhankelijk zijn van de tussenhandel en de supermarkten.

Omdat zijn kudde de afgelopen jaren is gegroeid en hij meer vlees kan verkopen is hij op zoek naar nieuwe klanten die een vleespakket willen afnemen. De samenstelling van het pakket kiest elke klant zelf uit negen verschillende opties. Het is netjes vacuüm verpakt in kleine porties en diepgevroren. Normaal gesproken kost een pakket van circa 6 kg 100 euro, afhankelijk van de samenstelling van het vleespakket.

Momenteel geldt er een korting van 10% voor de lezers van deze krant. Surf daarvoor naar

www.destoerderij.nl/korting en kies een vleespakket uit en vul de kortingscode “stoervlees”in.

Voor degene die liever eerst wil proeven hoe bijvoorbeeld een buffelburger of een biefstuk van de waterbuffel smaakt is de winkel bij de boerderij aan de Van Elsenstraat 56 in Breugel altijd geopend.

Van harte welkom!