Arjen met zijn boek bij de waterbuffels
Arjen met zijn boek bij de waterbuffels Foto: Wil Feijen

Stoere en aangrijpende verhalen van de waterbuffelboer

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Tien jaar geleden is Arjan Swinkels op de oude boerderij van zijn ouders in Breugel begonnen met negen waterbuffels; inmiddels zijn het er bijna honderd. In zijn recentelijk verschenen boek ‘Stoer’ vertelt hij over zijn ervaringen, tegenslagen en successen, én wat je meemaakt als je afwijkt van het gangbare pad. Bij zijn Stoerderij is alles anders: de omgang met de dieren, de producten, de afnemers en het verdienmodel, en vooral de bijzonder eigenwijze pionier zelf.

Redacteur: JürgenFeuerriegel
Fotograaf: Wil Feijen

Alhoewel Arjan Swinkels (40) op de boerderij is opgegroeid, was het niet zijn eerste keuze om boer te worden. Pas na diverse banen als recruiter voor personeel in de zorg is hij alsnog teruggegaan naar de oude stek van zijn ouders, die vroeger een melkveebedrijf hadden aan de Van den Elsenstraat in Breugel.

Geen regels, geen quota
Arjan wilde wel alles anders doen: geen dure investeringen, kredieten of hypotheken, maar eenvoudig boeren zonder schulden te maken. Maar hoe doe je dat? Hij koos voor de waterbuffels omdat hij deze runderen stoer vond, maar ook omdat er nauwelijks regels zijn en geen quota zijn zoals voor melkkoeien. Van begin af aan stelde hij zijn boerderij open voor het publiek en deelde hij alle ervaringen via de sociale media. En via crowdfunding zorgde hij ervoor dat klanten vooraf betaalden voor het buffelvlees dat zij later ontvingen, waardoor hij geen geld bij de bank hoefde te lenen.

Waardering
Zijn liefde voor de buffels en hun vrije leven in de weilanden deelde hij met veel mensen die het mooi vinden wat hij doet. De buffels hebben allemaal een naam en mensen kunnen ze ook adopteren. De klanten begonnen zijn producten te waarderen en waren bereid om meer te betalen voor het vlees, de melk, de yoghurt, en later de mozzarella in de winkel. Dit omdat zij weten dat de dieren goed behandeld worden en een natuurlijk leven leiden.

Oud en authentiek
Zijn boerderij oogt niet modern en gelikt, maar eerder oud en authentiek, een beetje zoals vroeger. Zijn moeder helpt dagelijks mee, en ook zijn partner Lieke (naast haar baan als tandartsassistente). Arjan heeft nooit betaald personeel gehad en wil dat graag zo houden. Er is wel een groep vrijwilligers die hem ondersteunt. In 2016 kreeg hij landelijke bekendheid toen NPO 1 samen met Erben Wennemars een documentaire maakte over zijn buffels. Nog steeds komen mensen uit het hele land kijken of deelnemen aan zijn rondleidingen.

Trots
“Moet je kijken wat ik bereikt hebt. Ik had nooit gedacht dat ik na tien jaar honderd buffels op de weilanden zou hebben lopen en dat de mensen en de klanten mij zo’n warm hart toedragen”, vertelt Arjan trots. “Ik wilde op een gegeven moment mijn belevenissen en overwegingen opschrijven, en dat heeft geresulteerd in het boek ‘Stoer’.” Het resultaat mag er zijn: een mooi vormgegeven boek (Studio Zuid) met prachtige zwart-witfoto’s, dat makkelijk leest vanwege de vlotte stijl, gespekt met humor en zelfspot. Het boek heeft een ambachtelijke uitstraling en is door Arjan zelf uitgegeven.

Het kost 20 euro en is te bestellen via zijn website: www.destoerderij.nl of rechtstreeks te koop bij de boerderij van Arjen, Van Nature, Primera en de PLUS van Marcel en Jeannette Verhoeven in Son en Breugel.

Een passage uit het boek
“Toch bracht het buffel knuffelen me ook veel. Om te beginnen enorm veel plezier. Wat is er nou mooier dan lief te zijn tegen én lief gevonden worden door een groot beest waarvan de gemiddelde Nederlander graag op gepaste afstand blijft? Het geknuffel wierp ook z’n vruchten af voor de bedrijfsvoering van de boerderij. Als er een kalfje wordt geboren stap ik zo op de kersverse moeder af en geef haar een aai over haar bol. Ik ken hen en zij kennen mij en dat maakt het werken met die beesten een stuk makkelijker. Het intensieve contact met de waterbuffels hielp me ook bij het melkproces. Een buffel melken met een melkmachine is niet zo eenvoudig als het misschien klinkt. Ik kwam daar het eerste jaar dat ik ging melken achter. Ik besloot daarom om de volgende lichting kalveren al goed voor te bereiden op hetgeen hen later te wachten stond. Ik stapte zeer regelmatig bij de meidengroep in de wei en na een korte knuffelsessie richtte ik me op de uier van de jonge dames…”

Boek verloten
In samenwerking met Arjen mag DeMooiSonenBreugelKrant een boek verloten onder onze lezers. Wil jij kans maken op het boek, stuur dan voor zondag 15 november een e-mail naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl onder vermelding van Stoer. Uit alle inzendingen wordt een winnaar getrokken.

Afbeelding
Algemeen 15 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 16 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 19 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella