Ilja Pfeiffer in het Dommelhuis
Ilja Pfeiffer in het Dommelhuis Foto: MooiSonenBreugel

Ilja Pfeiffer in het Dommelhuis

Algemeen

Son en Breugel - Op uitnodiging van boekhandel De Traverse presenteerde de inmiddels door zijn succes met het boek ‘Grand Hotel Europa’ bekende auteur Ilja Leonard Pfeijffer zijn nieuwste roman ‘Alkibiades’. De belangstelling was met circa 80 bezoekers in het Vestzaktheater opvallend groot.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Terwijl de bezoekers alvast plaatsnamen in de aangename koelte van de theaterzaal, zat de bekende schrijver buiten nog even een sigaretje te roken. Ondanks de temperatuur van 30 graden droeg hij zoals altijd een pak met stropdas, met zijn lange grijze haar hangend over zijn schouders. Met daarbij zijn hippe schoenen leek hij zoals altijd op een echte dandy.

Zijn nieuwste roman omvat duizend pagina’s, waarbij tweehonderd bronvermeldingen. Want de hoofdpersoon Alkibiades heeft 500 jaar voor Christus in het oude Griekenland geleefd en er zijn talloze geschriften behouden gebleven over zijn kleurrijk leven als staatsman en legerleider. Hij leefde tijdens de eerste prille democratie van de wereld in Athene die zo kwetsbaar was dat ze het toen niet redde. En Pfeijffer wil de lezer met zijn roman laten zien “dat een democratie niet vanzelfsprekend is en dermate kwetsbaar blijft dat zij zich makkelijk kan ontwikkelen in de richting van een dictatuur. Er zijn voldoende voorbeelden van in onze tijd, zoals Erdogan, Trump en Bolsonaro”.

En alhoewel er voor de auteur tijdens het schrijven vele bronnen beschikbaar waren over het leven van Alkibiades, kon hij niet beschikken over teksten van de hoofdpersoon zelf. En toch heeft Pfeijffer ervoor gekozen om het boek in de ik-vorm te schrijven. “Dat was voor mij de grootste uitdaging, namelijk proberen te begrijpen hoe de hoofdpersoon gedacht en gevoeld heeft. En daarvoor gebruikte ik het wapen van de empathie, en dat ging uiteindelijk zo ver dat Alkibiades in mij ging zitten, en hij heeft mij nog niet verlaten”, vertelt Pfeijffer aan zijn publiek. Op de vraag uit de zaal hoe zijn vrouw deze vereenzelviging in de periode van bijna twee jaar schrijven had ervaren, antwoordde de auteur gevat: “Zij heeft mij moeten delen met Alkibiades, maar hij was wel de mooiste man van Griekenland.”

Als lezer van het boek maak je een enerverende tijdreis door de oudheid, belooft de auteur, en aan het einde van zijn leven kleeft het mysterie over zijn ware dood en de plaats van zijn overlijden, maar dat gaat Pfeijffer alsnog oplossen. Hij gaat binnenkort met een expeditie naar de streek waar zijn held begraven zou liggen en hij is ervan overtuigd deze plek ook daadwerkelijk te vinden. Dat realiteit en werkelijkheid in de literatuur nauw met elkaar verweven zijn, blijkt uit het antwoord van Pfeijffer op de vraag wat er zou gebeuren als hij dat graf niet zou vinden: “In dat geval ga ik faken dat we het graf hebben gevonden.” De bezoekers waren al om en velen kochten zijn boek en stonden in een lange rij te wachten op de meester die hun boek graag wilde signeren.

Ilja Leonard Pfeijffer