Ons Dorp Pubkwist XL
Ons Dorp Pubkwist XL Foto: Wil Feijen

Geslaagde eerste editie van Ons Dorp Pubkwist XL

Algemeen

Son en Breugel - In een bomvolle zaal van café-restaurant De Zwaan deden vrijdag 13 oktober 77 teams een gooi naar de prijzen tijdens de eerste editie van Ons Dorp Pubkwist XL. De teams, bestaande uit maximaal 5 personen, kregen gedurende de avond een spervuur aan vragen voorgeschoteld door de presentatoren Marleen Spooren, Samira Rauwenhorst en Freddie Louwers.

Voordat de quiz officieel begon, kregen de teams al een fotoronde uitgereikt, met onder andere een babyfoto van een BN’er, een vlag van een land, en een foto van een bekende dorpsgenoot. Vanaf dat moment mochten de mobiele telefoons niet meer gebruikt worden, want opzoeken was natuurlijk niet toegestaan gedurende de avond. De vragen die aan de deelnemers werden gesteld, hadden betrekking op showbizz, sport, aardrijkskunde, geschiedenis, muziek, en natuurlijk ook ons eigen dorp. Sommige waren goed te doen, maar er zaten ook wel echte hersenkrakers tussen.

Want weet u bijvoorbeeld waar oud-burgemeester Hans Gaillard geboren is, of in welk land Timboektoe ligt? En welke Nederlandse scheidsrechter floot ook alweer de Champions League-finale in 2001? Voor de één misschien een eitje, maar voor de ander een onmogelijke vraag. Voor de quizzers onder u, de antwoorden zijn: Breda, Mali en Dick Jol. De meest hilarische vraag van de avond was toch wel hoeveel wenkbrauwen Bert en Ernie bij elkaar opgeteld hebben. Het antwoord 1 hadden dan ook niet heel veel teams correct.

De vragenmakers hadden in sommige rondes ook wat grappige dingen verborgen. Zo bestond één ronde volledig uit vragen waarop het antwoord iets met goud te maken had. De meeste teams hadden die link na enkele vragen wel gelegd, maar velen gingen toch de mist in bij de laatste (strik)vraag van die ronde. Want Patrick Roest won toch echt twee zilveren medailles tijdens de Olympische Spelen in 2022, dus het op de automatische piloot ingevulde antwoord goud was hier dan ook niet correct. Ook de muziekronde, waarbij titel en artiest van de afgespeelde fragmenten opgeschreven dienden te worden, had een thema: alle liedjes hadden een stad in de titel.

Muziek was sowieso iets wat vaker voorkwam tijdens de quizavond. Er waren namelijk ook twee extra rondes, die de Pubkwis de XL-toevoeging gaven. Tot grote hilariteit kwam er een masked singer het podium op. Na een enthousiaste vertolking van ‘Ik ga zwemmen…’ mochten de teams raden wie deze bekende dorpsgenoot was. Vele namen passeerden de revue, maar uiteindelijk was het Leon Spierings die uit het pinguïnpak tevoorschijn kwam, tot grote hilariteit van de zaal. Later op de avond lieten Samira Rauwenhorst en Ingrid Heijnen ook hun muzikale talenten horen met een medley van Nederlandse hits waarbij steeds één woord fout gezongen werd. Dit bleek toch wel lastig te zijn, gezien het beperkte aantal teams met alle 5 de correcte antwoorden.

Na elke ronde werden de antwoordformulieren ingeleverd en snel nagekeken door de overige commissieleden van Ons Dorp Kwist (Janet, Harry en Ruben). De deelnemende teams waren flink fanatiek en elke keer als de antwoorden werden voorgelezen na een ronde, steeg er gejuich op bij de teams die een juist antwoord hadden opgeschreven.

Aan het eind van de avond werd de totale ranking voorgelezen en de top drie bekendgemaakt. Hier kwamen de meest creatieve teamnamen voorbij (o.a. Jezuskwistut, Wiskeypedia en We dachten dat het speeddaten was), wat ook in de zaal de nodige lachsalvo’s opriep. Aangezien er een ex aequo was tussen de plekken 2 en 3 moest er nog een beslissingsvraag aan te pas komen. Uiteindelijk werd team Volgende Vraag de winnaar van de Pubkwis, gevolgd door Plan de Champagne en Geen Idee. Zij kregen een dinerbon van De Zwaan als prijs en mogen dus nog een keer terug naar dit etablissement om hun prijs op te maken met een etentje.

De reacties na afloop waren zeer positief. Iedereen had een erg leuke en gezellige avond gehad die zeker voor herhaling vatbaar is. En die kans op herhaling komt al snel, want het team van Ons Dorp Kwist zal op vrijdag 5 januari een pubquiz organiseren tijdens het Winter Event Son en Breugel. Hou DeMooiSonenBreugelKrant en sociale media in de gaten en zorg dat je ook hierbij aanwezig bent.


Ons Dorp Pubkwist XL
Ons Dorp Pubkwist XL
Ons Dorp Pubkwist XL
Ons Dorp Pubkwist XL
Ons Dorp Pubkwist XL
Ons Dorp Pubkwist XL
Ons Dorp Pubkwist XL
Ons Dorp Pubkwist XL
Ons Dorp Pubkwist XL