Huizen aan de Verwerstraat met hun tuin tegen de speeltuin de Molenwiek
Huizen aan de Verwerstraat met hun tuin tegen de speeltuin de Molenwiek Foto: Jürgen Feuerriegel

Veel weerstand tegen pumptrack bij speeltuin De Molenwiek

Algemeen

Son en Breugel - Vorige week donderdag hield Dorien Verhoeven bij de oordeelvormende sessie van de gemeenteraad een vlammend betoog tegen de beoogde aanleg van een pumptrack naast speeltuin De Molenwiek in Breugel. Namens vele bewoners van de Verwerstraat, van wie de tuinen direct grenzen aan de geplande locatie, liet zij duidelijk weten dat betrokkenen het ook niet eens zijn met de wijze waarop de gemeente de besluitvorming heeft laten verlopen. 

Redactie: Jürgen Feuerriegel 

Om misverstanden te voorkomen begint Dorien het gesprek met de mededeling dat zij en tien medebewoners van de Verwerstraat het idee van een pumptrack voor kinderen en de jeugd uiteraard omarmen, maar de keuze van de gemeente om deze naast de speeltuin midden in de woonwijk aan te leggen kunnen zij niet begrijpen. Ervaringen elders laten volgens haar zien dat er al gauw sprake is van overlast als een pumptrack naast woningen ligt, zoals bijvoorbeeld in Lieshout, en dat het veel logischer is om een locatie aan de buitenrand of in een park te kiezen, zoals in Eindhoven gebeurd is in het park bij het Evoluon. 

Wat zijn de concrete bezwaren? 
De huidige situatie naast De Molenwiek is als volgt: tussen de speeltuin en de velden van de korfbalvereniging (en achter het basketbalveld) ligt een grasveld met openbare fitnesstoestellen. Dit veld grenst aan de tuinen van de woningen aan de Verwerstraat met allemaal mooie, hoge bomen ertussen. Het plan is om de fitnesstoestellen te verwijderen en een pumptrack in te richten met een oppervlakte van 30x60 meter. Het hoogste punt van deze baan is 1,70 m, en als er iemand met een lengte van 1,30 m op staat, dan kijkt die makkelijk over de schuttingen. “De privacy in de tuinen wordt derhalve geschonden. Afhankelijk van de financiële middelen wil de gemeente tevens nu al de mogelijkheid in het plan opnemen om in de toekomst een tweede jumpline om de pumptrack heen aan te leggen”, licht Dorien toe.

De omwonenden zijn tegen het plan van de gemeente: “Wij vrezen overlast door de gebruikers van de pumptrack, ook in de avonduren en gedurende de nacht. Er zijn nu al zeer geregeld jongeren die als het donker is vanaf het basketbalveld vuurwerk afsteken. Bovendien zal de rustige en gemoedelijke sfeer in de speeltuin zeker voor de kleinere kinderen ernstig verstoord worden door de vele te verwachten jongeren op het veld direct naast de speeltuin. En de pumptrack onder de huidige bomen zal veel last hebben van vallende bladeren en wortelgroei en wij vrezen dat deze bomen straks misschien zullen moeten verdwijnen.” 

Besluitvorming niet eerlijk verlopen 
In eerste instantie had de gemeente in maart 2022 een plan met verschillende mogelijke locaties gemaakt, toen nog zonder locatie De Molenwiek. In januari en februari 2023 werden beeldvormende gesprekken daarover gevoerd, en pas daarna in maart 2023 werd locatie De Molenwiek toegevoegd aan dit plan. Met als gevolg, concludeert Dorien, dat de omwonenden van deze locatie niet betrokken waren tijdens de eerste verkennende fase en geen inspreekmogelijkheid hebben gehad.

Pas in juni werden zij uitgenodigd voor een eerste infobijeenkomst op de locatie, net zoals dat geschiedde op de twee andere mogelijke locaties, Sonniuswijk en Weegschaallaan. Het onderzoeksbureau dat namens de gemeente deze bijeenkomsten had georganiseerd, rapporteerde vervolgens dat er bij alle drie de locaties geen draagvlak was bij de omwonenden. In dezelfde maand juni stuurde Dorien namens de belanghebbenden een bezwaarbrief naar de uitvoerende ambtenaar, het bestuurssecretariaat en de leden van de gemeenteraad, echter zonder ooit een antwoord te hebben ontvangen. In oktober dit jaar vond een inloopspreekuur plaats in De Boerderij. Daar werd de aanwezigen verzekerd dat de gemeente nog geen besluit had genomen en dat zij zich nog zouden kunnen uitspreken tijdens de latere oordeelvormende sessie. 

De bewoners hebben de sterke indruk dat er ondertussen al lang een keuze voor een locatie binnen de gemeente was gemaakt. Hoe en op basis van welke argumenten is niet duidelijk. Maar tijdens de oordeelvormende sessie op 16 november werd al gesproken over een hamerstuk en leek er geen enkele partij meer te zijn die op basis van de bezwaren van de omwonenden bereid was de locatiekeuze te heroverwegen. 

In de beleving van de bewoners van de Verwerstraat zijn ze door de gemeente niet serieus genomen en was de procedure rondom de besluitvorming niet transparant. “En daarom zullen wij naar de rechter stappen als de gemeente het plan doorzet. En natuurlijk zitten we daar niet op te wachten. De beste oplossing zou een locatie in het buitengebied zijn waar niemand er last van heeft, zo moeilijk kan dat toch niet zijn. Wat ons betreft zou het ook een binnenbaan mogen zijn”, aldus de bewoners.