De Pumptrack in Eindhoven
De Pumptrack in Eindhoven Foto: Wil Feijen

Molenwiek krijgt een pumptrack

Algemeen

 Son en Breugel - In 2022 kreeg het gemeentebestuur een petitie aangeboden voor de aanleg van een pumptrack, en in maart van dat jaar vroeg de gemeenteraad het college om een voorstel uit te werken. Later in dat jaar werd er een krediet beschikbaar gesteld. In januari en februari 2023 vonden er twee informatieve sessies plaats over mogelijke locaties voor de pumptrack.

Redactie: Adrie Neervoort

Uiteindelijk waren er drie mogelijke locaties: Weegschaal, Sonniuspark en speeltuin De Molenwiek. De voor- en nadelen van deze locaties werden op een rijtje gezet en er werden buurtinformatiebijeenkomsten gehouden.

Op donderdag 5 oktober moest de gemeenteraad een besluit nemen. Wethouder Boersma was van mening dat de keuze simpel was: “Of u kiest één van de drie locaties, of u besluit dat er helemaal geen pumptrack komt op de genoemde locaties.” Een meerderheid van de raad vond echter dat er een belofte was gedaan aan de initiatiefnemers en dat deze belofte nagekomen moest worden.

Terwijl voor- en tegenstanders vanaf de publieke tribune de vergadering volgden, werd al snel duidelijk dat bijna alle politieke partijen vóór een pumptrack waren en dat speeltuin De Molenwiek de meest geschikte locatie was.

Jan Frans Brouwers van Dorpsbelang vond de keuze voor een locatie ingewikkeld. Hij wees erop dat de rapporten aangaven dat er op geen van de drie locaties voldoende draagvlak was. Daarom had zijn partij moeite met het kiezen uit deze opties.

Willie Horden van Dorpsvisie vond de conclusie dat er geen draagvlak was een vreemde. Hij wees erop dat de uitnodiging sprak van een informatiebijeenkomst. Als het draagvlak een belangrijk punt was, dan zouden ook de voorstanders die al bekend waren met een pumptrack aanwezig zijn geweest. Ook hij steunde de keuze voor De Molenwiek, omdat deze locatie centraal gelegen is en bijdraagt aan de levendigheid van Breugel.

Uiteindelijk adviseerde de raad, met uitzondering van Dorpsbelang, om de pumptrack op De Molenwiek te realiseren. Ze wilden niet ingaan op de uitvoering omdat dat de verantwoordelijkheid van het college is. Wethouder Boersma beloofde snel met een voorstel te komen, waarbij de locatie niet meer ter discussie zou staan. De gesprekken zouden zich richten op de details van de realisatie, zoals de plaatsing van hekken en struiken.