Enkele bewoners van het Sonniuspark luisteren naar de plannen voor een pumptrackbaan in hun wijk.
Enkele bewoners van het Sonniuspark luisteren naar de plannen voor een pumptrackbaan in hun wijk.

Veel weerstand tegen aanleg pumptrack op gekozen locaties

Algemeen

Son en Breugel - Zaterdag 17 juni hield de gemeente Son en Breugel samen met het bureau Newae drie bijeenkomsten op de locaties die waren aangewezen als mogelijke locatie voor een nog te bouwen pumptrack. De drie geschikte locaties zijn het grasveld bij de kruising Doormanlaan/Beemdstraat, Sonniuspark-Noord en het grasveld achter de Weegschaallaan.

Redactie: Jürgen Feuerriegel/Adrie Neervoort

De pumptrack is al in verschillende steden en dorpen te vinden en is zeer populair onder een brede doelgroep, van kinderen en jongeren, tot skaters, steppers en BMX’ers. Die kunnen straks mogelijk ook terecht in Son en Breugel. 

“Ondanks dat er nog geen concreet plan ligt willen wij als gemeente toch graag in gesprek met de omwonenden van de bewuste locaties”, zo vertelt Henk van de Wal, projectleider van de gemeente Son en Breugel. 

Doormanlaan/Beemdstraat
De opkomst bij De Molenwiek is op de vroege ochtend niet groot. In de schaduw van een grote boom op het terrein staat Dennis Roosendaal; hij woont aan de Van Gentlaan tegenover speeltuin De Molenwiek. Hij is een soort van beheerder van de speeltuin, een rol die hij vrijwillig samen met buurtgenoot Toon van Kaathoven vervult.

Roosendaal weet als geen ander dat er aan een speeltuin zoals De Molenwiek ook een negatieve kant zit; zo vertelt hij over de overlast van bepaalde groepen jongeren. “Er zijn zeker al wat vernielingen aangericht aan de speeltuin en ook is er soms vijandig gereageerd als daar wat van gezegd werd”, vertelt Roosendaal. Toch is hij zeker geen tegenstander van de pumptrack. “Wel moeten we dan nadenken hoe we de eventuele overlast die daarbij kan voorkomen gaan aanpakken”, aldus Roosendaa. Zelf heeft hij als beheerder het gevoel dat toezicht werkt: “Ik loop wel eens naar de jongeren toe die voor wat overlast zorgen, en ga met ze in gesprek.” Roosendaal heeft het idee dat deze aanpak kan werken. Een ander probleem kan volgens hem de parkeeroverlast worden. “Als de pumptrack inderdaad zo populair is als de initiatiefnemers zeggen, dan verwacht ik ook bezoekers van buiten Son en Breugel. Zij zullen vaak met ouders en opa of oma naar de baan komen en zullen dan ook de auto in de buurt willen parkeren”, aldus Roosendaal. Hij baseert dit op het feit dat dit nu ook al speelt bij de bezoekers van huidige speeltuin.

Een ouder echtpaar dat aan de Weverstraat woont en van wie de tuin grenst aan speeltuin De Molenwiek, is ook naar de bijeenkomst gekomen. “Wij wonen al 50 jaar in de Weverstraat en hebben natuurlijk alle veranderingen in de speeltuin meegemaakt. De overlast is anders dan vroeger”, zo omschrijft de vrouw het. “Ik maak me geen zorgen om de fanatieke gebruikers van een pumptrack, maar wel om wat er omheen gaat gebeuren: jongeren die de baan niet gebruiken maar het zien als ontmoetingsplek.” Zelf is ze volgens zeggen al bij de pumptrack in Lieshout wezen kijken, en via een vriendin die bij deze baan woont heeft ze ook gehoord over de overlast die de baan bezorgt. “Er is nu jammer genoeg al overlast op deze locatie, en door de pumptrack neemt dit alleen maar toe, daar maken wij ons zorgen om”, zo geeft het echtpaar aan.

Grasveld achter Weegschaallaan
Met ongeveer 30 personen was de opkomst op dit grasveld aanzienlijk groter dan bij De Molenwiek, hoewel de locaties eigenlijk bijna aan elkaar grenzen.

Romano Bults van Newae had een tekening meegenomen waaruit bleek dat twee derde van het trapveld en grasveld met bomen opgeofferd zou moeten worden. En dat paste volgens de omwonenden niet bij de plannen van ‘Breugel Bruist’ om juist meer groen aan te leggen tussen De Boerderij, De Bongerd en de Coop en de geplande nieuwbouw van 40 appartementen op de huidige locatie van de basisschool.

Stan Mooij, woonachtig in de Schorpioenlaan, grenzend aan de beoogde locatie, was van mening dat het plan “volstrekt indruist tegen het voornemen van de gemeente om dit stukje Breugel juist groener te maken en het bestaande groen te behouden. En daar past geen betonnen bak bij die in geen verhouding zou staan tot het huidige groene veld dat veelvuldig gebruikt wordt door kinderen en hun ouders om te spelen. Zo’n vijftien jaar geleden wilde de gemeente hier een hangplek voor jongeren inrichten, maar dat is toen ook niet doorgegaan.” 

Linda Beärda is de woordvoerder van een grote groep omwonenden van de Weegschaallaan, Schorpioenlaan, de hoek Verwerstraat/Brouwerstraat en Hoogstraat. Zij legt uit dat er totaal geen draagvlak is bij de mensen die rondom de beoogde locatie wonen omdat dit grasveld grenst aan de achtertuinen en zonder zicht vanuit een openbare weg tamelijk besloten ligt. “Dat betekent de afwezigheid van sociale controle en een grote kans op het ontstaan van een hangplek voor jongeren met overlast van brommers en drugsdealers. Het terrein is ook niet af te sluiten en er is geen toezicht. Van andere pumptracks is inmiddels bekend dat ze een aanzuigende werking hebben op mensen uit de omgeving die met de auto en hun kleine kinderen ernaartoe komen om een dagje uit te beleven, met klapstoeltjes en picknickkoffers vol eten en drinken. En in de avonden komen de oudere jongeren met de nodige harde muziek en druk verkeer van brommers en auto’s. En dat past toch echt niet in deze kleine groene oase midden tussen de huizen.” 

Ook al was er één iemand die de pumptrack wel een goed idee vond, dan kan gerust worden vastgesteld dat de meeste omwonenden van de locatie Weegschaallaan het absoluut niet eens zijn met de aanleg van een pumptrack.

Sonniuspark
Ook hier een grote opkomst. De aanwezigen uitten vooral hun verbazing over het feit dat er mogelijk een pumptrack zou komen op de locatie in hun wijk. Want, zo stelden zij, er is eerder al samen met de bewoners een plan gemaakt om het verwaarloosde park opnieuw in te richten. Ze wachten nu al 3 jaar op de uitvoering daarvan. En nu blijkt de locatie waar al 3 jaar niets mee is gedaan, ineens geschikt te zijn voor een pumptrack.

Het ongeloof en de verbazing waren dan ook groot. Henk van der Wal benadrukte dat er nog helemaal niets besloten was, en de locaties wat betreft een aantal criteria mogelijk geschikt zouden zijn, maar dat juist deze bijeenkomsten belangrijk waren om te kijken of er daarnaast ook draagvlak is voor de locatie. Volgens één van de aanwezige buurtbewoners een vreemde aanpak. Want, zo stelde hij: is het niet beter om aan de toekomstige gebruikers van de baan te vragen waar zij het liefst de pumptrack zouden zien. Want anders heb je straks een baan op een locatie waar de gebruikers niet naartoe willen.

Net als bij de eerdere bijeenkomsten die dag was de angst voor overlast groot. De afwezigheid van politie en andere handhavers was volgens een omwonende nu al opvallend in de wijk, een wijk waar de overlast door bepaalde groepen jongeren toeneemt. Hoe moet dat straks dan met een pumptrack, die verscholen ligt in een park, een park waar jong en oud gebruik van willen maken, vroeg een van de aanwezigen zich af.

Een pumptrack op één van de beoogde locaties lijkt er als het aan de aanwezigen van de 3 bijeenkomsten ligt niet te komen. Als de gemeente op zoek was naar draagvlak dan is nu al duidelijk deze er waarschijnlijk niet is. Toch klonk er ook begrip voor het feit dat jongeren een pumptrack willen, maar niet op de genoemde locaties.

Omwonende van het veldje aan de Weegschaallaan laten zich informeren