Willem, Chiem en Jack op de pumptrack in Eindhoven
Willem, Chiem en Jack op de pumptrack in Eindhoven Foto: Wil Feijen

Willem, Chiem en Jack zetten zich in voor pumptrack in Son en Breugel

Algemeen Jeugd

Son en Breugel - Als ze mogen kiezen tussen woensdagmiddag thuis voor de buis, games doen op de computer of een hele middag steppen op de pumptrack in Eindhoven, dan is de keuze snel gemaakt. De Son en Breugelse vrienden en klasgenoten op basisschool De Stokland Chiem Wijns (10), Jack Buurman (10) en Willem Martens (10) worden wekelijks een of meerdere keren door hun moeders naar Eindhoven gebracht, waar ze zich kunnen uitleven op de pumptrack. Nog liever zien ze dat er een baan in Son en Breugel wordt aangelegd, waar ze zelfstandig naar toe kunnen gaan. Dat ze niet de enigen zijn, blijkt wel uit het aantal handtekeningen dat inmiddels al is binnengekomen voor de petitie die de drie jongens onlangs zijn gestart.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

In 2015 werd de eerste pumptrack in Nederland aangelegd en jaarlijks komen er velen bij. Een pumptrack is een verhard, aaneengesloten parcours met bulten, bochten en heuvels die elkaar ritmisch opvolgen. Met alles wat wielen heeft, kan er gebruik worden gemaakt van de baan. Chiem: “Wij gaan altijd op onze step, maar er zijn ook skaters, BMX’ers, skateboarders, rolschaatsers, loopfietsers en rolstoelers die gebruik maken van de pumptrack.” Doordat zo’n parcours door jong en oud gebruikt kan worden, zijn de drie vrienden ervan overtuigd dat een pumptrack in Son en Breugel een toegevoegde waarde is.

Locaties op het oog
De drie jongens vertellen enthousiast over hun favoriete bezigheid en hebben zelfs al een paar locaties op het oog. Jack: “Het grasveld tussen de tennisbaan Pieter Brueghel en de Weegschaallaan is een mooie locatie, maar ook het Oranjeveld dat centraal ligt in Son en Breugel.” Andere locaties die ze in gedachte hebben en geschikt zijn voor een pumptrack zijn bij basisschool De Stokland en het grote grasveld naast basisschool De Krommen Hoek. Inmiddels hebben de drie vrienden al contact gehad met jeugdgemeenteraadslid Cato Verhagen, die het idee vervolgens al aan haar collega-raadsleden heeft voorgelegd. In maart staat het op de agenda van de jeugdgemeenteraad, laat Cato in een reactie weten. Maar ook is het initiatief al opgevallen bij een aantal burger- en gemeenteraadsleden in Son en Breugel.

Allerlei trucs
“Pumptrack is meer dan alleen maar rondjes over een parcours steppen”, vertelt Willem enthousiast, “wij doen ook allerlei trucs, zoals een ‘tailwhip’, ‘fingerwhip’, ‘backflip’ of ‘briflip’.” Om duidelijk te maken hoe de stunts eruitzien, pakken de jongens meteen hun telefoon erbij en laten ze de verschillende stunts zien. “Wij kijken regelmatig op internet hoe een stunt uitgevoerd moet worden, maar we kijken ook naar anderen die op de pumptrack bezig zijn en krijgen van hen tips en trucs”, vult Jack aan. Met vallen en opstaan worden de stunts geoefend, en als het dan gelukt is, dan geeft ze dat een enorme kick, waarna ze weer op zoek gaan naar een volgende stunt. En dat gevoel willen ze graag delen met anderen in Son en Breugel.

Petitie tekenen
Daarom zijn ze onlangs, samen met hun moeders, een petitie gestart om te peilen of er behoefte is aan zo’n baan in Son en Breugel. “Sinds dat we op Facebook en Instagram ‘pumptrack Son en Breugel’ zijn gestart en de petitie daar hebben gepromoot loopt het storm”, vertellen ze enthousiast. De petitie is al bijna 600 keer getekend en iedere dag komen er meer handtekeningen bij. Mocht je nog niet getekend hebben, dan nodigen Chiem, Willem en Jack je uit om dit alsnog te doen. Je kunt de petitie vinden hun Facebookpagina en Instagram ‘pumptrack Son en Breugel’. Binnenkort wordt de petitie aangeboden aan wethouder Jos de Bruin.

Haalbaarheid onderzoeken
Sportwethouder Jos de Bruin laat in een reactie weten dat hij positief staat tegenover ieder initiatief dat aanzet tot beweging en hij vindt het leuk dat de jeugd dit initiatief heeft opgepakt. Wethouder De Bruin: “Ik begrijp dat pumptrack in korte tijd erg populair is geworden en dat veel Son en Breugelse jeugd op dit moment van de banen in Lieshout en Eindhoven gebruik maakt. Of het reëel is dat dit initiatief opgepakt wordt door de gemeente, moet blijken uit het aantal mensen dat de petitie ondertekent. Als uit de petitie blijkt dat er veel behoefte is aan een pumptrack, dan zullen we zeker de haalbaarheid gaan onderzoeken. Een pumptrack zou zeker een mooie aanvulling kunnen zijn op onze voorzieningen in Son en Breugel”, aldus de wethouder.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 19 uur geleden Grandioos 7,5-jarig jubileumfeest Vrouw Aktief
Afbeelding
Algemeen 23 uur geleden Lege percelen op volkstuincomplex Planetenlaan wachten op nieuwe huurders
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 18:07 Win mooie prijzen tijdens jubileumweek De Smickel
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 14:13 De Harlekijn houdt ‘samen sterker Markt’
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 11:19 Ecru-kunstworkshop op De Harlekijn
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 08:43 Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen