Veel zwem- en waterplezier in het zwembad
Veel zwem- en waterplezier in het zwembad Foto: MooiSonenBreugel

Verzuipt het zwembad?

Algemeen

Son en Breugel - Elk jaar stelt de gemeenteraad de kadernota vast. In dit document krijgt het College van Burgemeester en Wethouders de kaders mee voor het volgende jaar. Ook dit jaar heeft de raad de kadernota besproken en neemt er op 5 juli een besluit over. Daarna gaat het college aan de slag om de kaders uit te werken in een begroting voor 2024.

Redacteur: Arndt van Ruremonde

In de besprekingen op 29 juni werd uitgebreid gesproken over de subsidie aan het zwembad. Vijf jaar geleden werd besloten om akkoord te gaan met een subsidie aan Thermae Son van €120.000,- per jaar. Dat was onder strikte voorwaarden: de subsidie zou in principe na vijf jaar eindigen en daarom werd geen afbouwregeling afgesproken. Ook was de ondernemer verplicht jaarlijks informatie aan te leveren; dit was nodig voor een evaluatiediscussie door de gemeenteraad. Vanaf 2024 stopt de subsidie. Vanuit het zwembad is jaarlijks alle informatie netjes aangeleverd, maar het college en de raad hebben de subsidie nog niet geëvalueerd. CDA, D66 en Dorpsbelang hebben nu een wijziging voorgesteld op de kadernota om de subsidie voor één jaar te verlengen, zodat er voldoende tijd is om de afgelopen jaren te evalueren.

Veilig en gezond
In een warm pleidooi pleitte Henk Hulsen (CDA) voor het voortzetten van de subsidie. Hij werd daarin ondersteund door Monique van Zwieten (D66) en Maarten van Beek (Dorpsbelang). “Zwemlessen zijn nodig voor de zwemveiligheid van onze jeugd. En ook draagt het bij aan de gezondheid van jong en oud, denk bijvoorbeeld aan het aquajoggen voor ouderen”, zo stelde Hulsen. Hij pleitte er niet voor om de subsidie zomaar voort te zetten, maar om tijd te kopen. Eén jaar verlenging van de subsidie zou college en raad voldoende tijd geven om alle gegevens die Thermae Son de laatste jaren heeft aangeleverd goed te evalueren, om daarna een goed onderbouwd besluit te nemen.

Kanttekeningen
Een enkel raadslid had bedenkingen. Thermae Son heeft aangegeven meer subsidie nodig te hebben om het zwembad rendabel te exploiteren. Remco Heeren (Dorpsvisie) vroeg om duidelijkheid. Maarten van Beek: “Dorpsbelang heeft contact gehad met de ondernemer en het zou om ongeveer €200.000,- per jaar gaan.”

Ook het college bracht in dat een verlenging van de subsidie niet zondermeer kan. De wet stelt eisen aan een langdurige subsidierelatie en ook de provincie (als financieel toezichthouder) wil bij een langere subsidierelatie weten waarvan we dit als gemeente gaan betalen. Bovendien moet er wel een subsidieverzoek van de ondernemer zijn. Wethouder Boersma vertelde dat er tot de dag van de raadsvergadering (29 juni) geen verzoek was binnengekomen, en de sluitingsdatum voor subsidieverzoeken voor volgend jaar is 1 juli 2023. Bij de besluitvorming over de kadernota op 5 juli weten we of de gemeenteraad Thermae Son een handje helpt om letterlijk en figuurlijk het hoofd boven water te houden. 

Bijna alle zwembaden ontvangen volgens de eigenaar van het zwembad in Son en Breugel subsidie. Zonder subsidie zouden ook zij moeten sluiten, zo laat hij weten.