Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Toekomst Zwembad Son onzeker door twijfels over subsidie

Algemeen

Son en Breugel - Het zwembad in Son en Breugel heeft gedurende de afgelopen vijf jaar jaarlijks een subsidie van €120.000,- ontvangen. Met het aflopen van deze subsidieovereenkomst in januari 2024 heeft het zwembad opnieuw een subsidieaanvraag ingediend; dit keer echter voor een bedrag van €200.000,- per jaar gedurende een volgende periode van vijf jaar.

Redactie: Adrie Neervoort

Een van de voorwaarden voor de eerdere subsidieverstrekking was het delen van gegevens met de gemeente, wat het zwembad ook heeft gedaan. Het doel was om de gemeente in staat te stellen een visie te ontwikkelen met betrekking tot de toekomst van de zwemvoorziening in Son en Breugel.

Echter, ondanks het aanleveren van deze gegevens lijkt de gemeente geen concreet plan te hebben ontwikkeld. Tijdens een debat over de nieuwe subsidieaanvraag bleek dat er geen heldere visie was en dat er eerst verder onderzoek moest worden uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van de wenselijkheid van een zwemvoorziening in de gemeente. Op aandringen van de raad werd dit onderzoek gedaan en uitgevoerd door Synarchis, een bureau gespecialiseerd in maatschappelijke accommodatievraagstukken.

Uit het onderzoek van Synarchis bleek dat Zwembad Son over het algemeen goede voorzieningen had, met een enkel verbeterpunt. De gemeente heeft vervolgens, na overleg tussen wethouder Jelle de Jong en de zwembadeigenaar, de aangevraagde subsidie teruggebracht naar €175.000,- per jaar voor een periode van 5 jaar, waarbij de gemeente vindt dat het verschil van €25.000,- kan worden gedicht door het verhogen van de tarieven van het zwembad. “En het zwembad kan dan ook niet anders dan haar tarieven verhogen”, benadrukt Wim van Santvoort, eigenaar van het zwembad. Volgens de gemeente kunnen de kosten hiervan weer gecompenseerd worden door een gemeentelijke tegemoetkoming in de kosten van €100,- per kind aan te vragen indien het zwemdiploma B is behaald.

Een andere voorwaarde die de gemeente stelt is dat de subsidie maar voor één jaar zal worden versterkt en niet voor de gevraagde vijf jaar. Deze voorwaarde stelt de gemeente in staat om nog geen definitieve beslissing te nemen over een meerjarige subsidie. Ze stellen deze beslissing uit en starten verdere onderzoeken naar de wenselijkheid van een zwemvoorziening in de gemeente. Hiervoor zal een extern gespecialiseerd bureau opnieuw onderzoek doen. De kosten voor dit tweede onderzoek bedragen €40.000,-. Mocht blijken dat het handhaven van een zwembad in Son en Breugel niet wenselijk of te kostbaar is, dan zal het zwembad geen verdere subsidie ontvangen. Echter, het zwembad krijgt wel een financiële bijdrage voor het overgaan van wel naar geen subsidie en de gevolgen daarvan.

Wim van Santvoort laat weten het erg teleurstellend te vinden dat er geen duidelijkheid wordt gegeven. Hij begrijpt dan ook de twijfel bij de politiek niet: “Alle zwembaden in de regio worden ondersteund met gemeentesubsidies, want zonder deze extra steun kunnen zijn niet open blijven.” Ook het argument dat een subsidie aan Zwembad Son hetzelfde zou zijn als subsidie aan een willekeurige onderneming, klopt wat hem betreft niet. “Je kunt het zwembad beter vergelijken met andere sportverenigingen in de gemeente. Deze worden ook financieel ondersteund door de gemeente”, zo benadrukt hij.

Wat hem vooral stoort is het feit dat hij de afgelopen vijf jaar alle afspraken rondom de eerder versterkte subsidie is nagekomen; zo is het bezoekersaantal gestegen van 50.000 naar 75.000, wat op dit moment ook de maximale capaciteit is, volgens Van Santvoort.

Toch zit er volgens hem niets anders op dan af te wachten wat het onderzoek zal uitwijzen, en welk besluit de gemeente in november 2024 over de toekomst van het zwembad gaat nemen. Daarbij twijfelt hij niet aan de kwaliteit en de functie van zijn zwembad. “Dat we een prima zwembad in Son en Breugel hebben bleek al uit het eerste onderzoek van Synarchis”, aldus Van Santvoort.