Wilbert Maximus
Wilbert Maximus Foto: Get-it-on-picture

Wilbert Maximus: van fotograaf tot kunstenaar

Algemeen

Son en Breugel - Met een indrukwekkende carrière van ruim 18 jaar als fotograaf en wekelijks 16-20 uur toewijding aan zijn kunst, heeft Wilbert Maximus uit Son en Breugel een opmerkelijke groei doorgemaakt. Zijn zelfvertrouwen werd versterkt door diverse foto-awards die hij in de wacht wist te slepen.

Redactie: Adrie Neervoort

In 2023 behaalde Wilbert cum laude zijn diploma aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie, met als specialisatie reclame- en productfotografie. Zijn afstudeerproject, getiteld ‘De creatie van een nieuwe collega’, combineerde productfotografie, storytelling, menselijke elementen en kunstmatige intelligentie. Het leverde hem niet alleen het hoogste cijfer op, maar ook een erkenning voor zijn organisatorisch talent.

Naast zijn fulltimebaan als productmanager digitalisering bij zijn werkgever en zijn gezinsleven met vijf kinderen, voltooide Wilbert deze tweejarige opleiding. Zijn doel was consistente hoge kwaliteit in zijn foto’s te bereiken, ongeacht de omstandigheden, en een dieper begrip te ontwikkelen voor het effect van licht op fotografie.

Fotografie betekent letterlijk ‘schrijven met licht’, zo legt Wilbert uit. Kunstgeschiedenis en foto-analyse werden essentiële onderdelen van zijn opleiding, wat zijn inzicht in (kunst)foto’s en kunst in het algemeen verdiepte.

De opleiding transformeerde Wilberts benadering van fotografie; elk project ondergaat nu een zorgvuldig proces van conceptontwikkeling tot eindresultaat. Voorbereiding is cruciaal geworden, waarbij hij afstemt, onderzoekt en zich inleest voordat hij begint met fotograferen. Kunstmatige intelligentie is een waardevol hulpmiddel geworden bij het bedenken en uitwerken van concepten, maar Wilbert benadrukt dat het lezen van de gegenereerde foto’s in termen van licht, sfeer en inhoud een kunst op zich blijft.

Zijn specialismen liggen bij product- en kerkfotografie, waarbij hij jaarlijks tientallen communicanten, vormelingen en bruidsparen vastlegt. Wilbert: “Daarnaast werk ik in opdracht voor verenigingen, bedrijven en de industrie, en richt ik mij nog regelmatig op portret- en familiefotografie.” Wilberts passie binnen de fotografie ligt bij het vastleggen van het verhaal achter het beeld. “Of het nu gaat om producten, mensen of gebeurtenissen, ik streef ernaar de interactie en toegevoegde waarde met zorg en creativiteit vast te leggen”, zo verduidelijkt hij.

Fotografie is volgens hem een erfenis van zijn grootvader, en hoewel hij ooit zeker wist dat hij geen fotograaf zou worden, is het nu zijn levenspassie. Op dit moment werkt Wilbert aan een nieuwe website die naar verwachting medio 2024 wordt gelanceerd, waar zijn kunstzinnige reis in beelden wordt gepresenteerd.