Conny van Bommel
Conny van Bommel Foto: Ingezonden

Conny 12,5 jaar vrijwilliger bij de Emiliusschool

Algemeen

Son en Breugel - Het is dinsdagochtend half 10. Conny van Bommel opent het zwembad en wacht op de eerste klassen die leerlingen komen brengen. De leerlingen komen voor hun zwemles in het therapeutisch zwembad op onze school. De zwemles die gegeven wordt varieert van zelfredzaamheid en zwemles (zwem-ABC) tot belevingservarend zwemonderwijs (BEZO). Conny is één van de zwemvrijwilligers op de Emiliusschool. Conny helpt bij het omkleden van de leerlingen in het zwembad en ondersteunt de leerkrachten waar nodig.

Conny is inmiddels al 12,5 jaar zwemvrijwilliger op de Emiliusschool. Ze heeft destijds gereageerd op een oproep in de nieuwsbrief waar men om vrijwilligers voor het zwembad vroeg. Haar jongste kind ging naar het voortgezet onderwijs waardoor ze er tijd voor had. Haar andere zoon Jeroen zat toen nog op de Emiliusschool. Inmiddels is hij al ruim 6 jaar van school en gaat naar de dagbesteding bij Oro, maar nog steeds helpt Conny met veel plezier elke week als vrijwilliger.

We gaan zwemmen
Conny opent het zwembad. Voordat ze de eerste leerlingen verwelkomt, controleert ze of de tilliften aan de lader hangen. Daarna staat ze klaar om de eerste leerlingen te ontvangen. Als de eerste leerling aan het zwemmen is, begint ze direct met het omkleden van de volgende leerling; een intensieve bezigheid in een zwembad waar het continu ongeveer 30 graden is. De laatste zwemles eindigt rond 15.00 uur, waarna Conny alles opruimt en het zwembad weer netjes achterlaat. Daarna helpt ze nog mee in klas Wawillie 4. En na schooltijd sluiten zij de dag gezamenlijk af.

Kennis en ervaring
Doordat Conny zelf een zoon heeft met een ernstige meervoudige beperking had zij al ervaring met het omkleden en verzorgen van kinderen met een (ernstige) meervoudige beperking. Verder heeft zij in het begin duidelijke uitleg gekregen van collega’s en een training in het gebruik van de tillift. Maar juist ook door gewoon te doen en te kijken naar de reactie van de kinderen heeft ze veel geleerd over hoe ze hen kan aanvoelen en verzorgen.

Conny gaat door
Als je 12,5 jaar vrijwilligerswerk doet dan ben je er vanzelfsprekend heel enthousiast over. Ze voelt zich ook echt onderdeel van het team, een team waarmee ze samenwerkt, dat elkaar ondersteunt en aanvult en plezier maakt. Het is hard werken samen, maar ze voelt zich enorm gewaardeerd. Dat komt door de collega’s die hun waardering uitspreken, maar bovenal door het plezier van de kinderen tijdens het zwemmen. Dat is de belangrijkste motivatie om het werk te blijven doen. Voor het ene kind is het even een moment om te ontspannen en de andere leert zwemmen, maar allemaal hebben ze veel baat bij de zwemlessen. Dat Conny daar haar bijdrage aan kan leveren maakt het zinvol en elke week weer de moeite waard. En de Emiliusschool is trots, trots op een vrijwilliger die hier al 12,5 jaar elke dinsdag meehelpt in het zwembad! Bedankt Conny!

Dat is een feestje waard!
Op 5 maart hebben ze Conny in het zonnetje gezet op school. Het ontvangstcomité had de rode loper uitgelegd en zo werd zij uitbundig ontvangen. Daarna was er een receptie in de klas. Leerlingen van alle klassen en diverse (oud-)collega’s kwamen op visite. Symbolisch hebben ze haar een bronzen badeend uitgereikt, als dank voor haar vele jaren als vrijwilliger. Op naar de zilveren badeend!