vlnr Kim Goudsmits, Eefje Goudsmits en Bianca Deenen
vlnr Kim Goudsmits, Eefje Goudsmits en Bianca Deenen Foto: Ingezonden

Regisseur Eefje Goudsmits is geraakt door ‘Robin Hood’

Cultuur

Son en Breugel - Nou ja, niet letterlijk natuurlijk, maar ze heeft het verhaal van Robin Hood wel in haar hart gesloten. We spreken regisseur Eefje Goudsmits twee weken voor de première van de voorstelling van Toneelgroep Maan over deze legendarische held.

Redactie: Marc van Beek

Vanaf 2020 regisseur van Toneelgroep Maan
Eefje is in een moeilijke tijd begonnen bij Toneelgroep Maan. De eerste repetities, toen voor ‘Roodkapje’, begonnen direct na de zomer van 2020. Maar al in oktober kon er in verband met corona niet meer verder worden gerepeteerd. Uiteindelijk zou het twee en een half jaar duren voordat deze voorstelling eindelijk op de planken stond. Dat leidde tot onzekerheid en wisselingen van spelers, maar uiteindelijk heeft dat de band tussen haar en Maan alleen maar versterkt. Gelukkig zijn de repetities voor ‘Robin Hood’ zonder problemen verlopen.

‘Ik maak het liefst muzikaal familietheater’ 
Eefje begon haar theatercarrière al vroeg. Ze speelde als kind onder andere mee in de Joop van den Ende-musical Oliver en in The sound of music. Dat zij een paar jaar later koos voor een theateropleiding was dan ook geen verrassing. Daarna ging het snel en ze heeft bij een groot aantal gezelschappen geregisseerd. Ze vertelt dat haar werk als regisseur ontzettend veelzijdig is. “De regisseur is verantwoordelijk voor alle keuzes die gemaakt worden. Denk vooral aan het spel, maar ook decor, licht en geluid, grime en kostuumkeuzes. Met veel passie en plezier maak ik het liefst muzikaal familietheater. Waarom? Met theater kun je kinderen én ouders zoveel meegeven. Ik kan gevoelige onderwerpen aankaarten, werelden verbreden of fantasiewerelden creëren en ik kan allerlei hokjes openbreken. Ik wil ons publiek, de kinderen van nu, maar ook hun ouders uitlokken om op een andere manier naar de wereld te durven kijken. En hééél graag wil ik volwassenen hun fantasie laten herontdekken”, aldus Eefje.

Bij de voorstelling ‘Robin Hood’ wordt alles uit de kast gehaald
“Deze voorstelling vraagt veel van een regisseur”, vertelt Eefje. “Er staan vaak veel spelers op het toneel, terwijl de aandacht van het publiek geconcentreerd moet zijn op één of enkele spelers. Er zijn grappige, slapstickachtige scènes, maar ook gevechten, een gekostumeerd bal én er is plaats voor intense romantiek. Dat alles speelt zich af in een bos, een kasteel en in het plaatsje Nottingham. Ik wil nu al een groot compliment aan de decorbouwers geven; het geheel ziet er weer fantastisch uit. En of dat nog niet genoeg is, het is ook een muzikale voorstelling, met eigen liedjes en een combo dat zo in het professionele circuit zou kunnen spelen. Er spelen ook weer kinderen mee, net als de vorige keer, wat de kinderen in de zaal meestal ook leuk vinden. Er is dus veel om te zien, horen en beleven. Maar er is ook een tweede laag: Robin Hood gaat ook over de moraal van de machthebbers en de noodzaak om daartegen in opstand te komen, als er sprake is van onrecht. Een verhaal dat je makkelijk kunt vertalen naar deze tijd. Ik kijk er dan ook naar uit om deze voorstelling in het prachtige Vestzaktheater op de planken te brengen.”