Een vendel demonstratie
Een vendel demonstratie Foto: Gilde Son

Vaandeloverdracht, Koningschieten en Gildemis

Verenigingen

Op zondag 27 augustus staat voor het gilde het jaarlijkse Koningschieten weer op de agenda. Deze feestelijke dag begint s'morgen om 11.00 met een Gildemis in de Sonse kerk.

Het gilde komt de kerk zoals men dat noemt "in vol ornaat" binnen, dus in gilde pak en met alle instrumenten (trommen, bazuinen, en vaandels) bij zich. De gildemis staat deze keer in het teken van de vaandeloverdracht. Elk gilde heeft namelijk een vaandeldrager. De drager hiervan loopt met het hoofdvaandel altijd voor het gilde uit. Het gilde gaat dus waar het vaandel gaat. Dat dit een belangrijke functie is binnen het gilde behoeft dan ook geen betoog. De huidige drager van het hoofdvaandel, Wim van den Berg, heeft nu besloten dat het tijd wordt voor een overdracht van deze functie. Wim vervult deze functie al sinds de Kringgildedag in Son en Breugel in 1985, dus al 32 jaar is hij de trotse drager hiervan! Tijdens de mis wordt het vaandel door pastor Bakermans nu overgedragen aan zijn opvolger Eric Verhagen.

Eric is de huidige vice hoofdman van het gilde en daarnaast ook altijd als vendelier actief geweest. Tijdens deze gildemis valt hem dus voor de eerste keer de eer te beurt om met het hoofdvaandel de vendelgroet te mogen brengen in de kerk. Aansluitend aan de mis vindt op het kerkplein de vernieuwing van de eed van trouw aan het kerkelijk en wereldlijk gezag nog plaats en wordt er een vendeldemonstratie gegeven. Vervolgens vertrekt het gezelschap voor de lunch naar de Tref op het Zonhove terrein waar om ongeveer 13.30 het Koningschieten begint. Hierbij wordt met een kruisboog geschoten op een houten vogel die boven op een paal bevestigd is.

Het eerste schot wordt hierbij gelost door het kerkelijk gezag, het tweede schot is voor het wereldlijk gezag. Hierna is het de beurt aan de huidige koning van het gilde, Harrie van Eck die deze middag zijn titel verdedigt. De overige gildenbroeders schieten vervolgens om de beurt in een door loting bepaalde volgorde. Er wordt geschoten in twee voorrondes, de beide winnaars maken hierna in een onderlinge tweestrijd uit wie de felbegeerde titel Koning van het Sint Catharinagilde dit jaar in de wacht sleept.

Vanzelfsprekend bent U van harte welkom om s'morgens de Gildemis en de vendeldemonstratie bij te wonen en om s'middags eens te komen kijken bij het Koningschieten op het Zonhove terrein.

Sint Catharinagilde Son

Afbeelding
Algemeen 12 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 13 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 16 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella