Afbeelding

Hoveniersbedrijf Swinkels en Gruithuijzen 'Snoeit voor Leven'

Human Interest

Inzamelingsactie snoeisel taxus baccata loopt van 15 juni tot 31 augustus

Veel VHG-hoveniers leveren een bijdrage aan de strijd tegen kanker door mee te doen aan de actie 'Snoeien voor Leven'. Bij hun werkzaamheden staat in de maanden juni, juli en augustus de taxus centraal. Uit het snoeisel van de taxus baccata – de meest voorkomende taxussoort - wordt baccatine gewonnen, een belangrijke grondstof voor chemotherapieën. Hoveniers knippen en verzamelen de jonge scheuten. Eén kubieke meter snoeisel levert genoeg baccatine op voor één chemotherapeutische behandeling. 

In Son en Breugel neemt hoveniersbedrijf Swinkels en Gruithuijzen deel aan de actie. Algemeen directeur Bart Swinkels zegt erover: 

 'Iedereen kent in zijn familie of vriendenkring wel mensen die met die akelige ziekte worden geconfronteerd. Door verzamelen en inleveren van taxussnoeisel dragen we bij aan het laag houden van de kosten van een chemotherapie. Het is mooi om – via ons eigen vak – een bijdrage te kunnen leveren aan de strijd tegen kanker'. 

Veel mensen hebben de weg naar de bakken bij Swinkels en Gruithuijzen al gevonden. Mooi om te zien dat er zoveel mensen snoeisel komen brengen. Er kan altijd worden ingeleverd omdat de houten  bakken voor de poort van de bedrijfsinrit staan bij het grote spandoek: vergroot de hoop.

De hoveniersbedrijven werken bij de actie 'Snoeien voor Leven' samen met de stichting Vergroot de Hoop. Deze stichting neemt het transport van het snoeisel voor haar rekening. Ook particulieren kunnen bij Swinkels en Gruithuijzen taxus snoeiafval inleveren. 'Snoeien voor Leven' is een initiatief van VHG, branchevereniging voor ondernemers in het groen.