Afbeelding

Dementie, je staat er niet alleen voor

Human Interest

Donderdagmiddag en –avond , 1 december j.l. was er een informatebijeenkomst over dementie, georganiseerd door de werkgroep "Demetievriendelijk Son en Breugel".
De bijeenkomst vond plaats in Thermae Son en er was veel belangstelling. Er waren diverse sprekers en in de hal was een informatiemarkt met standjes van zorgaanbieders.

Door: Arjen Strik

De rol van de gemeente.
De informatieavond werd als spreker geopend door wethouder Robert Visser. Hij ging in op de rol van de gemeente in een mooi maar vergrijzend dorp. Hij gaf aan dat de gemeente Son en Breugel alle contacten tussen burger en gemeentelijke overheid met betrekking tot WMO en ondersteuning bij mantelzorg, heeft ondergebracht heeft bij het CMD. Dit Centrum Maatschappelijke Deelname heeft speciale consulenten in dienst die mantelzorgers kunnen adviseren en bijstaan. Dit is vaak maaatwerk omdat iedere situatie weer verschillend is. De heer Visser gaf desgevraagd aan dat besparen op ouderenzorg voor de gemeente geen issue is, maar wel om te zorgen dat zaken goed geregeld zijn.

(H)erkenning voor dementie, Stichting 2109.
Simone den Uijl van de stichting 2109 gaf uitleg over het belang van herkenning van dementie. Haar stichting heeft een uniek gepatenteerd beeldmerk ontworpen en verwerkt op een sierlijk en traceerbaar speldje die mensen met dementie mogen dragen. Mensen met een zichtbare beperking worden direct herkend en krijgen hierdoor veelal begrip. Dementie is niet zichtbaar aan de buitenkant, maar wel voelbaar aan de binnenkant. Mensen schamen zich vaak en praten niet gemakkelijk over deze aandoening. Door dit speldje (H)erkenning voor dementie te dragen kan de omgeving beter inspelen op de belevingswereld van mensen met dementie en snapt men afwijkend gedrag. Ook valt iemand die verdwaald is direct te traceren . Dit speltje is te bestellen via de website van de stichting, www.2109.nl

Nu een Plus in de Bonus
Albert Heijn en de Plus supermarkt besteden extra aandacht aan het instrueren van personeel hoe om te gaan met ouderen met afwijkend gedrag.
Van het klantenbetand is één derde ouder dan 65 jaar. Naarmate de leeftijd vordert groeit de kans op dementie. Deze mensen komen ook in de supermarkt. De supermarkt managers gaven aan het belangrijk te vinden dat hun medewerkers de signalen van dementie herkennen om vervolgens te kunnen handelen. In de praktijk betekent dit dat gestreefd wordt deze klant extra te begeleiden en in alle rust te helpen met hun boodschappen of bij het afrekenen. Bij de jaarlijkse BHV-training wordt hier aandacht aan besteed.
In het AH filiaal te Son is hiertoe een speciale instructiefilm vervaardigd die deze avond aan de aanwezigen vertoond werd.

Afgesloten werd met de ervaringen van een mantelzorger. Waarbij nogmaals benadrukt werd dat dementie geen taboe is maar dat het van groot belang is hierover te praten en er veel professionele ondersteuning is waar men terecht kan. Je staat er niet alleen voor.
Als laatste gaf dagvoorzitter Els van Dieten aan dat er op 9 januari 2017 als nieuw initiatief van de werkgroep een bijeenkomst georganiseerd wordt met als thema "Omgaan met dementie".

Afbeelding
Algemeen 10 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 10 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 13 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella