Afbeelding

Geen afval in 'de Ruimte'

Politiek

Sterrenschool de Ruimte kijkt anders naar afval. Op woensdag 14 september hebben de kinderen van groep 4, 5 en 6 van basisschool De Ruimte hun eigen afval gesorteerd in de Afvalchallenge. 

Samen met de kinderen is gekeken naar het afval dat ze een week lang hadden opgespaard. Na het sorteren lag er een grote hoop drankenpakjes, een grote hoop plastic, wat GFT en een kleine emmer restafval. Om de kinderen nog meer te stimuleren afval te scheiden, heeft wethouder Robert Visser 2 nieuwe afvalcontainers uitgereikt aan de basisschool waarin het afval gescheiden kan worden. De containers zijn gemaakt van 100 gerecycled plastic, zodat de kinderen zien wat er met hun afval wordt gemaakt. Over enkele weken kijken de kinderen met hun leerkrachten opnieuw hun afval van 1 week. Dan zien de kinderen of het gelukt is om hun afvalberg te verkleinen. 

Een van de doelen van het project uit het afvalbeleid van de gemeente Son en Breugel is het  betrekken van de samenleving bij de uitvoering. Het onderwerp 'afval' is sinds dit jaar verweven in het lesprogramma van basisschool de Ruimte.

Son en Breugel is 1 van de 10 gemeenten in Nederland die meedoen aan een afvalpilot bij scholen. Deze afvalpilot van Rijkswaterstaat komt voort uit het nationale VANG-programma (Van afval naar grondstof). De gemeente Son en Breugel is één van de eerste ondertekenaars van het bestuursakkoord VANG en gaat met het afvalmanifest uit 2012 een stuk verder dan de landelijke doelstelling. Son en Breugel wil naar 35 kg restafval per persoon in 2020, terwijl de landelijke doelstelling op 100 kg ligt. Ongeveer 40% van de inwoners van de wijk 't Zand haalt nu al het 35 kilo-doel en laten zien dat het kán.              

De afbeeldingen op de schoolcontainer zijn afkomstig van de prijswinnende afvalcampagne, Scheiden, zo doe je dat! De campagne is in samenwerking met Studio2010 uit Waalre tot stand gekomen. De afvalcontainer is afkomstig van ESE, de minicontainerleverancier van onze inzamelcontainers en is gemaakt van 100% gerecycled plastic.