Maestro Leon Spierings in actie tijdens tweede repetitie Maestro’s
Maestro Leon Spierings in actie tijdens tweede repetitie Maestro’s

Tweede repetitie Maestro's

Verenigingen

Donderdag 18 mei was de tweede repetitie voor de maestro's, ter voorbereiding op het optreden van 10 juni. Dit keer was het de beurt aan de drie andere maestro's, plus een extra 'mystery maestro' die zich tussentijds aangemeld had. 

Nell van Doleweerd, Pieter Egmond, Leon Spierings en de 'mystery maestro' (Ronald Brekelmans) namen plaats aan een tafel in de grote zaal van het Vestzaktheater. Om de beurt namen ze het stokje op om twee nummers te dirigeren. De overige deelnemers zaten aandachtig te kijken hoe de anderen het ervan af brachten en namen de aanwijzingen van dirigent Johan Smeulders in zich op. De muziek varieert van klassiek tot modern, en er wordt ook bij deze  repetitie vol vuur gespeeld!

Nell is als eerste aan de beurt. Het is de eerste keer dat er geoefend werd met de harmonie erbij, dat is toch wel even wennen, geeft Nell aan. Als je stil staat, is de muziek rustiger zegt dirigent Johan Smeulders. Ook is het belangrijk even de rust te zoeken voor je het nummer inzet. Nell bouwt de muziek kalm op, maar dan worden de gebaren groter en neemt het volume toe. De opbouw is heel belangrijk.

Dan is het de beurt aan Pieter Egmond. Na een eerste begin vraagt dirigent Johan hoe het voelde. 'Het voelt alsof ik geen controle heb', geeft Pieter aan. 'Die heb je wel!' zegt Johan. Zo zie je maar: hoe iets beleefd wordt, is voor iedereen anders. Het is ook voor Pieter even wennen om de slag te pakken te krijgen. De gebaren mogen wat dwingender, is de tip van Johan. Met een krachtig gebaar wordt het eerste nummer afgesloten, maestro Pieter straalde plezier uit! Het tweede nummer dirigeert hij zonder stokje, Pieter staat enthousiast te dirigeren en beweegt zelf ook mee op de maat van de muziek. Zijn gebaren zijn nog wat groot, hoe sneller de muziek hoe kleiner de gebaren, zegt Johan. Als Pieter de aanwijzingen opvolgt, klinkt het vervolg meteen een stuk strakker.

Als derde neemt Leon Spierings het stokje op. Het tempo is wat laag aan het begin van het eerste nummer, de gebaren mogen wat zichtbaarder gemaakt worden voor het orkest. In het nummer zitten een paar pauzes, die Leon goed aangeeft. Met zichtbaar genoegen wacht Leon even voor het nummer hervat wordt. Het was een lastig nummer om te dirigeren, maar met behulp van de aanwijzingen van Johan ging het prima! Leon vindt het heerlijk om te doen, hij staat zelfs te oefenen in zijn cafetaria. Dat gaat niet ten koste van de klanten!

Als laatste van de avond nam Ronald Brekelmans plaats op het 'podium'. Zonder bladmuziek, 'die heb ik niet nodig!' zegt Ronald vol vertrouwen. Hij geeft een teken aan de drummer om te beginnen, het tempo zit er meteen goed in! Na het nummer geeft Johan een compliment, het ging goed. Knap om zonder bladmuziek te dirigeren! Ronald krijgt ook de tip om meer vanuit de pols te dirigeren, grote bewegingen ervoor dat het orkest langzamer gaat spelen. En je krijgt er zelf last van!

Het is mooi om de maestro's te zien groeien door de aanwijzingen en niet in de laatste plaats door het enthousiasme van Johan Smeulders. Het zal de vier maestro's van deze avond ongetwijfeld helpen op weg naar het optreden op 10 juni. De inzet en begeestering van de maestro's belooft veel voor het optreden. De jury een lastig karwei zal hebben om een keuze te maken!
 

Maestro Pieter van Egmond in actie tijdens tweede repetitie Maestro’s
Maestro Nell van Doleweerd in actie tijdens tweede repetitie Maestro’s