Afvalverwerking in bedrijf (archieffoto)
Afvalverwerking in bedrijf (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Weer geen besluit over ophalen afval in Son en Breugel

Algemeen gemeente

Son en Breugel - De gemeente Son en Breugel staat voor een keuze als het om het verwerken van afval gaat. Al jaren besteedt de gemeente dit werk uit aan particuliere aannemers, zoals bijvoorbeeld de firma Baetsen, maar de laatste jaren is het verwerken van afval steeds complexer en ook duurder geworden. Ook bij de onderhandelingen en de controle op het juist verwerken wordt er veel gevraagd van de kennis van het ambtelijk apparaat als het gaat om afvalverwerking; deze kennis is niet altijd aanwezig bij een kleine gemeente. Daarom hebben een aantal gemeentes zich verenigd voor wat betreft afvalverwerking onder de naam BLINK.

Redacteur: Adrie Neervoort

Bij Blink gaat het niet om een aanbesteding, maar om een aansluiting van een bestaande gemeenschappelijke regeling tussen de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen en Someren met SUEZ Recycling & Recovery Netherlands. Dus er kan niet onderhandeld worden over de prijs, maar wel over de service die geboden kan worden. De tarieven die Blink hanteert zijn marktconform.

Kosten stijgen
Als de gemeente besluit zich aan te sluiten bij Blink, dan stijgen de kosten bij de huidige ophaalfrequentie. Maar ook bij een aanbesteding zullen de kosten waarschijnlijk stijgen omdat de huidige tarieven achterhaald zijn. Dus was de vraag tijdens de commissievergadering van maandag 22 februari: Sluit de gemeente Son en Breugel zich aan bij Blink of kiezen zij toch voor een aanbestedingstraject?

Keuze

Een vraag die niet werd beantwoord, hoewel die toch eigenlijk heel duidelijk was. De twijfel kwam vooral omdat een aantal partijen vond dat er meer informatie nodig was om een keuze te kunnen maken. Daarbij speelden de frequentie van het ophalen van het huisvuil en de kosten een grote rol. Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) wees de andere partijen erop dat het toch wel om meer ging dan dat. Kies je voor Blink, dan kies je voor een organisatie die meer doet dan alleen het huisvuil ophalen, en ze hebben de expertise in huis die nu ontbreekt binnen onze gemeente, zo hield hij de andere partijen voor.

Verschil in prijs
Het liefst zou men willen weten wat het verschil in prijs is tussen een aanbesteding en het kiezen voor Blink, die wel de kosten al presenteerde. Om de kosten te drukken werd er zelfs voorgesteld om maar niet meer gescheiden in te zamelen, en alles op één hoop te gooien in één container en deze wekelijks op te halen. Geen goed idee volgens de wethouder, en niet alleen omdat de kosten juist duurder worden, want bij het gescheiden aanbieden van afval krijg je nog een bedrag retour voor bruikbaar restmateriaal, en ook zijn er afspraken gemaakt om het afval gescheiden in te zamelen om het milieu te ontlasten.

Voordelen
Volgens Monique van Zwieten (D66) was haar partij er wel uit: “Wij zien alleen maar voordelen als we kiezen voor Blink.” Ook Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) denkt dat je bij de keuze voor Blink risico’s afdekt die je als kleine gemeente hebt als het om afvalverwerking gaat.

Veel twijfel
Ondanks de voordelen die zelfs een onafhankelijk bureau in de samenwerking met Blink ziet, en de beantwoording van alle vragen door wethouder Van Liempd, bleef er bij de andere partijen te veel twijfel om een keuze te kunnen maken. Zelfs de belofte van de wethouder dat de frequentie van het ophalen van het afval ook nog ingevuld kon worden als er nu gekozen werd voor Blink, kon de meerderheid van de commissieleden niet verleiden tot een keuze.

Extra discussie
Een keuze die wel gemaakt moet worden, en daarom zal die in de komende raadsvergadering gemaakt moeten worden. De twijfel in de commissie zorgt voor weer een extra discussie in de raad, terwijl de discussie over een onderwerp juist in een commissievergadering zou moeten plaatsvinden, met uiteindelijk een advies als gevolg.