De bermen in de Libellenlaan (blok 57-67) en de Heidelibel zijn dit jaar ingezaaid met bloeiende kruiden
De bermen in de Libellenlaan (blok 57-67) en de Heidelibel zijn dit jaar ingezaaid met bloeiende kruiden Foto: Patrick Diesch

Lezerspodium: Is de ‘Andere aanpak groenonderhoud’ veilig?

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - Velen zullen dit gevoel wel kennen, heb je de tuin net vrijgemaakt van onkruid, het volgende weekend als je van je tuin wilt gaan genieten, heeft het onkruid zijn prominente plaats alweer ingenomen. Nu sta je voor een dilemma, wederom onkruid wieden of laat je het staan? Dat laatste vindt de gemeente Son en Breugel helemaal prima. Laat dat onkruid maar staan, dat bloeiende (on)kruid is toch ook mooi?

Bloemrijke bermen
De bermen in de Libellenlaan (blok 57-67) en de Heidelibel zijn dit jaar ingezaaid met bloeiende kruiden, gras is niet te bekennen. Deze kruiden bloeien in de zomer tot meer dan anderhalve meter hoogte, waarbij ook de helft van het trottoir in beslag wordt genomen. De reacties van omwonenden en passanten variëren van: schande, verschrikkelijk, belachelijk, het ziet er niet uit, wanneer gaan ze beginnen met de groenvoorziening? Er was geen sprake van ‘groenonderhoud op beeld’, terwijl dat wel noodzakelijk is. In de zomer kun je niet over het trottoir verplaatsen met z’n tweeën of met rolstoel.

Risico’s van de nieuwe aanpak
Deze hoge ‘bloemrijke’ bermen maken het niet veilig. Verkeer en spelende kinderen zijn niet zichtbaar voor elkaar. De kinderen zijn genoodzaakt om op straat te spelen, waar zij voorheen in de grasbermen met wadi’s konden spelen (en schaatsen). Het is wachten op een eerste aanrijding. Dat deze nieuwe aanpak zorgt voor een ‘betere aanpak van plagen’ valt te bezien. De bloemrijke bermen in woonwijken kunnen juist leiden tot gezondheidsproblemen. Het herbergt veel muizen en hondenpoep wordt ook niet opgeruimd (is niet zichtbaar). Wanneer uitwerpselen uitdrogen en zich gaan verspreiden door de lucht heeft dit direct invloed op de leefomgeving.

Advies aan het college

Zorg dat uw nieuwe aanpak garant staat voor veiligheid en gezondheid in de woonwijken. Voor een ieder, van jong tot oud en ook voor de mindervalide medemens. Praat met de bewoners van de betreffende wijken, wat willen zij zelf? De bewoners van de Heidelibel en Libellenlaan geven de voorkeur aan de reeds geplaatste bomen en struiken, aangevuld met gras. En zorg voor differentiatie, bloemrijke bermen in de minder bewoonde gebieden en bomen en struiken in de woonwijken. En heroverweeg het soort, de hoeveelheid en planthoogte, want nu ziet men alleen onkruid!

Inwoners van Son en Breugel, kom gerust eens kijken in de Libellenlaan en de Heidelibel. Dan kunt u alvast kennismaken met uw toekomstige bermen.

Patrick Diesch