Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto’s

Jong en oud helpt mee tijdens succesvolle Natuurwerkdag

Algemeen Activiteit

Son en Breugel - De sfeer zat er al meteen goed in. Zaterdagochtend 6 november om 10.00 uur vertrok de eerste groep begeleiders en medeorganisatoren met een grote bolderkar vol handzagen, takkenzagen en werkhandschoenen en armen vol schoppen naar de hei, daar waar deze bijna niet meer herkenbaar was door het gras dat de heide overwoekert en de dennenbomen die overal uit de grond schieten. Ondertussen liep de parkeerplaats vol met auto’s waaruit gezinnen tevoorschijn kwamen, gekleed in warme jassen en kaplaarzen en een lach op hun gezicht, verwachtingsvol over deze dag en klaar om de handen uit de mouwen te steken.

Redacteur: Eva Wiselius
Fotograaf: Wil Feijen

De natuurwerkdag is een landelijk initiatief en wordt jaarlijks rond 6 november georganiseerd. Op de website van de gemeente Son en Breugel kon eenieder, zowel jong (vanaf 7 jaar) als oud zich inschrijven om mee te helpen. Om 9.30 uur verzamelde iedereen zich bij het mooie gebouw van Scouting Dutmella en om 10.00 uur werden de handen uit de mouwen gestoken.

Deze natuurwerkdagen zijn broodnodig voor de Sonse Heide en haar flora en fauna. Zowel het IVN, de gemeente Son en Breugel, Scouting Dutmella en Bosgroep Zuid Nederland zetten zich deze dag in, samen met de lokale bevolking die recreëert in dit mooie natuurgebied, om de leefomgeving voor bijvoorbeeld de rugstreeppad, de heikikker en de levendbarende hagedis, maar ook voor de havik, boomleeuwerik en de kleine zonnedauw in ere te herstellen.

Bepaalde dieren en planten hebben namelijk veel zonlicht nodig, net als de hei zelf overigens, en kunnen niet overleven wanneer de heide dichtgroeit met bijvoorbeeld dennenbomen die overal als asperges uit de grond lijken te schieten. Wanneer de eerste groep kinderen met begeleiders het bos komt ingestormd, krijgen ze uitleg en instructies van de mannen van Bosgroep Zuid: alle dennenboompjes moeten zo laag mogelijk worden afgezaagd en de loofbomen mogen blijven staan. Het hek werd vakkundig platgelegd, ook al was men vergeten de stroom van de draad af te halen. Dit hield de mannen niet tegen: alles voor de hei.

Het resultaat was verbluffend. Al na twee uur lag het werkgebied bezaait met omgezaagde kleine en grote bomen. Het is zeker de moeite waard om zelf eens een bezoek te brengen aan de Sonse Heide om het resultaat te bewonderen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding