Han maakt gebruik van het extra toegankelijk stembureau
Han maakt gebruik van het extra toegankelijk stembureau Foto: Wil Feijen

Extra toegankelijk stemlokaal was het net niet

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Son en Breugel - De stembureaus in het gemeentehuis en in Braecklant waren maandag 14 en dinsdag 15 maart al bemand voor de gemeenteraadsverkiezingen die officieel 16 maart op de politieke agenda stonden. Vanwege de coronapandemie is maanden geleden besloten dat enkele stemlokalen eerder opengaan, zodat er meer gespreid gestemd kan worden.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Het stemlokaal in het gemeentehuis was dit jaar extra toegankelijk gemaakt voor mensen die minder goed ter been zijn of slechtziend. Han Liem, visueel gehandicapt, maakte maandag 14 maart gebruik van de mogelijkheid om in het gemeentehuis te stemmen.

Pluspunt
“Het is zeker een pluspunt dat het gemeentehuis extra toegankelijk is gemaakt. Ik ben zelf visueel gehandicapt en heb wel gebruik gemaakt van een aantal mogelijkheden”, aldus Han. Op de vloer waren gele strepen geplakt om de looprichting aan te geven vanaf de ingang naar de drie loketten en de drie stemlocaties, en vervolgens naar de achteruitgang van het pand. “Maar doordat er geen pijlen waren, was ik gedesoriënteerd. Op de vraag waarom de pijlen ontbraken, werd geantwoord dat er geen verplichte looproute meer was omdat deze coronamaatregel was opgeheven”, aldus Han.

Ok-knop
Stemmen met een koptelefoon op en gebruikmakend van de soundbox was ook even wennen voor Han: “Er was geen lijst in braille en ik kon de ‘ok-knop’ moeilijk vinden. Op het stemkastje dat door de gemeente wordt gebruikt, zat die knop helemaal rechts en was relatief klein, terwijl het gebruikelijk is dat de ok-knop in het midden zit en groter is dan de andere knoppen.” Volgens Han heeft de gemeente zijn best gedaan, maar heeft niet ‘door de ogen van een visueel gehandicapte’ gekeken, want dan hadden ze begrepen welke problemen een slechtziende zou kunnen tegenkomen. “Ik heb deze punten doorgesproken met de beleidsmedewerker van de gemeente en zie deze tips als opbouwende feedback, zodat bij de volgende verkiezingen deze punten meegenomen kunnen worden ter verbetering”, sluit Han positief af.