Gruppo Sportivo
Gruppo Sportivo Foto: Ingezonden

Gruppo Sportivo sluit Lazy Sonnie Festival af

Algemeen

Son en Breugel - Na de JPK Band, Camilla Blue, Mrs. Hips en Ocobar wordt het Lazy Sonnie festival dit jaar afgesloten door niemand anders dan de legendarische Haagse band Gruppo Sportivo.

Gruppo Sportivo werd eind jaren zeventig opgericht. Op de eerste golven van de new wave bereikte de band meteen een nationale populariteit. Creatieve kracht is Hans Vandenburg (gitaar en zang). Naast hem bestond de oerbezetting uit Max Mollinger (drums), Peter Calicher (toetsen), Eric Wehrmeyer (bas) en de Gruppettes Josée van Iersel en Meike Touw (zang). De vaste formule van de band bestond uit popliedjes, met veel aandacht voor relativering van personen en situaties, humor (knipogen naar…), muziekcitaten en slapstick in de performance; vaak gingen de liedjes over een ‘antiheld’.

De eerste twee albums, 10 Mistakes (1977) en Back to 78 (1978), waren grote successen. Met liedjes als Rock ‘n Roll, Hey Girl en Disco Really Made It stond de band in de hitlijsten, terwijl onder andere Tokyo (I’m On My Way), Beep Beep Love, I Said No en Mission à Paris klassiekers werden. De band was een hype in Nederland en had ook succes in onder andere Groot-Brittannië, West-Duitsland en Spanje. De albums werden geproduceerd door Robert Jan Stips, bekend van Supersister, Sweet d’Buster en later de Nits. Voor de BBC in Engeland nam de band een sessie op voor het legendarische programma The Old Grey Whistle Test.

In de jaren ‘80 was de band met name succesvol in Duitsland, Italië en Spanje. Zo speelde Gruppo Sportivo in 1981 tijdens het beroemde Rockpalast Festival in Duitsland. Na de plaat Sombrero Times nam de band een break. Met Herman Brood schreef Hans Vandenburg de song Groovin’, die op Herman Broods album Yada Yada (1987) en op single verscheen. Pas in 2015 zou Vandenburg zijn eigen versie uitbrengen, op zijn soloalbum Dig It Yourself.

In 1993 verscheen het live-album Sing Sing met nieuwe akoestische live-versies van klassiekers. Er werd zowel door binnen- als buitenland op grote podia getoerd met de Bombita’s (Lies Schilp en Inge Bonthond, zang), die tevens bekendheid hadden als achtergrondzangeressen van Herman Brood & His Wild Romance. Na de plaat Sing Sing ging de band opnieuw op non-actief. Vandenburg bleef actief met andere projecten.

In 2000 kwam Gruppo Sportivo weer bij elkaar, in de vrijwel oorspronkelijke bezetting. De band bracht het verzamelalbum Married With Singles uit en deed een groot optreden op Sail 2000, dat ook live op televisie werd uitgezonden.

In 2004 kwam voor het eerst in twaalf jaar weer een heel nieuw album uit, Topless 16, met de singles Superman Is Back en Ray of Light, en 14 andere liedjes. De band toerde uitvoerig.

In september 2006 begon de band met een jubileumtoer vanwege het 30-jarig bestaan. Centraal stond het verzamelalbum Rock Now, Roll. In 2011 verscheen het Gruppo Sportivo-album The Secret of Success en vierde de band haar 35-jarig bestaan met een theatertournee. Op 28 december 2013 gaf Gruppo Sportivo haar afscheidsconcert in poppodium Patronaat in Haarlem. Vanaf 2014 werd de band een ‘studio only’-band.

In 2016 kwam de klassieker Back to 78 (met o.a. Tokyo, Hey Girl en Blah Blah Magazines) opnieuw op vinyl uit. Een jaar later verscheen Sucker of the Century - de ep met zeven nummers die Gruppo Sportivo in 1989 met onder anderen Robert Jan Stips opnam - voor het eerst op digitale platforms als Spotify en iTunes.

In oktober 2017 postte Gruppo Sportivo foto’s van de studio waar de band (met nieuwe bassist Tim Barning) werkte aan een nieuw album.

Begin april 2018 verscheen de nieuwe single (This is a) Normal Song, de eerste van het nieuwe album Great. Spotify selecteerde Normal Song direct voor de veelbeluisterde playlist New Alternative.

Twee weken later kwam het album Great uit. Edwin Hofman van Written in Music schreef: “Herkenbaar maar net even anders. Vanzelfsprekend pakkend en eigenwijs. Vol diversiteit en rijk aan detail.” Great kreeg lovende kritieken in onder andere Algemeen Dagblad, OOR, Musicmaker en Noordhollands Dagblad. Het album kwam op #46 binnen in de Nederlandse Album Top 100 en steeg vervolgens naar #39, de hoogste notering sinds Copy Copy in 1980.

Begin augustus 2018 publiceerde Spotify haar officiële This is Gruppo Sportivo Playlist, met 45 songs uit de periode 1977-2018.

In februari 2019 kondigde de band een nieuwe serie optredens van de Great Tour aan. De tour was erg succesvol. Naast fans van het eerste uur wisten ook jongeren de weg naar de podia te vinden.

In juli 2021 kondigde de band de Spotify Tour 2022 aan. Tijdens deze tour zou Gruppo Sportivo de 25 meest gestreamde songs op het platform in omgekeerde volgorde spelen.

Begin 2023 kondigde de band aan dat er wegens succes in 2023 onder de naam The Spotify Tour Refreshed nog een reeks optredens zullen volgen. Onder andere Luxor (Arnhem), P60 (Amstelveen) en De Muziekgieterij (Maastricht) stonden op de tourlijst, samen met iconische zalen waar de band lang niet speelde, waaronder Het Paard in Den Haag en Paradiso in Amsterdam.

Aan deze lijst grote podia wordt nu dus ook het podium van het Lazy Sonnie Festival toegevoegd. Een grote eer voor Son en Breugel en een unieke kans om nog eenmaal te genieten van deze iconen van de Nederlandse pop- en rock ’n roll-scene!

Het zesde Lazy Sonnie Festival vindt plaats op zondag 2 juli vanaf 13.30 uur in de voortuin van kloosterhotel La Sonnerie, en duurt tot 21.30 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via de QR-code of op de dag zelf aan de kassa. Voor het totale programma zie de festivalposter elders op deze pagina.

Gruppo Sportivo
Gruppo Sportivo
Gruppo Sportivo
Gruppo Sportivo
QR code Gruppo Sportivo, Lazy Sonnie Afternoon