Afval park Vroonhoven, 15 mei 2023
Afval park Vroonhoven, 15 mei 2023 Foto: Ingezonden

Zwerfafval in het centrum

Algemeen

Son en Breugel - Na enkele klachten van ondernemers over zwerfafval in het centrum gaat de MooiSonenBreugel-Krant in gesprek met wethouder Boersma. Het probleem is bekend bij de gemeente en er wordt ook over gesproken met de ondernemers.

Redacteur: Arndt van Ruremonde

Het probleem lijkt zich te concentreren op drie plekken in het centrum. De prullenbakken bij de Albert Heijn, bij Boutique Plein 5 en bij de bushalte op het Raadhuisplein stromen regelmatig over. Het afval ligt er dan deels naast en wordt door de wind alle kanten op geblazen. Daarmee lijkt het overzichtelijk en gemakkelijk oplosbaar. Plaats extra prullenbakken, met een grotere opening, of haal ze vaker leeg. Daar wil de gemeente zeker naar kijken, maar wethouder Boersma geeft aan dat iets anders nog veel belangrijker is.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Schone straten zijn belangrijk voor een aantrekkelijk centrum. Afval naast de prullenbak nodigt sneller uit om er iets bij te gooien. Daarmee wordt het probleem steeds groter. Vraagt dat van de gemeente dan niet juist meer aandacht voor het opruimen van afval? Wethouder Boersma beaamt dat er iets moet gebeuren, maar dat de gemeente niet als enige verantwoordelijk is voor een schoon centrum. Bij evenementen moet de organisator het afval op het terrein en in de directe omgeving opruimen. Vanuit die gedachte wordt er ook in het centrumoverleg met de ondernemers gesproken over het gezamenlijk schoonhouden van het centrum. Dat wil niet zeggen dat de gemeente niets wil doen, maar alleen prullenbakken bijplaatsen is niet de oplossing, ook de verkooppunten waar het afval vandaan komt zullen actief mee moeten werken aan het voorkomen van zwerfafval. De wethouder wil een oplossing voor de drie probleemplekken bekijken en bespreken met de ondernemers.

Uiteindelijk begint een schoon en aantrekkelijk centrum bij onszelf. Sommige inwoners lijken te denken dat alles kan en mag omdat de gemeente het toch wel zal opruimen. ‘Daar betalen we toch belasting voor’ is een argument om onwenselijk gedrag te rechtvaardigen. Maar juist bij dat ene soort afval waar de stoep jaren geleden vol mee lag, is het probleem verdwenen. Geen hondenbelasting en toch schone stoepen. Er plakt bijna nooit meer hondenpoep onder je schoen. Handhaving draagt daar aan bij, maar zo groot zal de kans op een boete in de praktijk niet zijn. Het lijkt er meer op dat hondenbezitters zich verantwoordelijk voelen voor het afval van hun huisdier. Handhaving is bij de aanpak van zwerfafval ook niet de eerste keus van wethouder Boersma. Hij wil opnieuw het gesprek met de ondernemers voeren. Maar misschien dat afschaffing van de afvalstoffenheffing ook hier een groter beroep doet op ieders eigen verantwoordelijkheid bij het netjes opruimen van afval. Geen pizzaresten, saucijzenbroodjes of mayo meer onder je schoen, dat zou fijn zijn.

prullenbak nieuwstraat 1,4 mei 2023
Overvolle prullenbak Raadhuisplein, mei 2020
Harde Ven 2023
Flessenlosplaats juni 2023
Boutique plein 5, 26 juni 2023
Prullenbak Nieuwstraat, 4 mei 2023