(vlnr) Ronnie Brans, met de andere bestuursleden Marc van Witzenburg, Bas Kruijswijk, Pieter Egmond, Erik Kapteijns (Stijn van der Vleuten ontbreekt op de foto)
(vlnr) Ronnie Brans, met de andere bestuursleden Marc van Witzenburg, Bas Kruijswijk, Pieter Egmond, Erik Kapteijns (Stijn van der Vleuten ontbreekt op de foto) Foto: Wil Feijen

Toch IJsfeest in ons dorp komende winter!

Algemeen

Son en Breugel - De organisatie achter het Beach Event Son is voornemens het IJsfeest Son en Breugel nieuw leven in te blazen. De eerste ideeën, tekeningen en sfeerimpressies zijn al in de maak, inclusief een eerste conceptprogramma, met daarin opgenomen een aantal spetterende events die je niet wil missen! Verder heeft een groot aantal vrijwilligers hun medewerking toegezegd en kan de organisatie met trots de eerste (hoofd)sponsors melden.

Redactie: Ivo van Hoek

Nu de mussen van het dak vallen is het lastig voor te stellen dat er eind dit jaar weer gezellig geschaatst kan worden in hartje Son, zeker nadat vorig jaar het bestuur van het IJsfeest op het Kerkplein had besloten te stoppen met dit evenement.

Nadat de ambitieuze mannen die voorheen het Beach Event organiseerden dit ter ore was gekomen, konden zij onmogelijk werkeloos op hun handen blijven zitten. Ooit begonnen als hobbyisten, besloot deze hechte vriendengroep 11 jaar geleden iets gezelligs te organiseren waarbij sport, muziek en een lekker biertje perfect samenkomen. 

Bestuursvoorzitter Ronnie Brans legt uit welke snode plannen inmiddels gesmeed zijn om in de winter dus iets speciaals te organiseren, waar heel Son en Breugel naar uit kan kijken. “Nu het hoofdstuk Beach Event is afgesloten kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Tijdens kerst de kinderen schaatsen onderbinden en daar met wat vrienden van genieten, al nippend aan een biertje of glaasje glühwein, is waar meer dorpsgenoten naar snakken. Mijn kinderen verlangen deze winter ook naar een kop chocomel om de tintelende vingers aan op te warmen, wiebelend op hun schaatsjes”, aldus Ronnie.

Vooral het samenbrengen van mensen in de donkere decembertijd wordt een belangrijk speerpunt voor de kersverse organisatie. Overdag heerlijk schaatsen voor jong en oud, al dan niet in combinatie met activiteiten voor scholen. Verder wordt gedacht aan gezellige activiteiten in de avond voor mensen die van een feestje en gezelligheid houden. Ook aan verenigingen, stichtingen en bedrijven wordt gedacht om de sfeer en participatie te verhogen.

Ondanks dat er momenteel nog onvoldoende garanties zijn in de vorm van sponsors en de broodnodige vrijwilligers, is de kans op een ijsbaan deze winter toch erg groot. Sterker nog, onder voorbehoud zullen er onder de kerktoren in Son van 15 december t/m 7 januari een sfeervolle ijsbaan en fraai aangeklede horecatent verrijzen. 

Ronnie: “Afgelopen jaar hebben we aan de Rooijseweg al geprobeerd een natuurijsbaan te creëren. Helaas tevergeefs, ondanks de professionele hulp van grondwerkbedrijf H. Kuipers. Uiteindelijk bleek er nog te veel zuurstof uit de grond te komen, met fatale luchtbellen tot gevolg, die de vorming van ijs enorm tegenwerkten. Erg balen natuurlijk, maar als alles op z’n plek valt komende maanden dan krijgen we een prachtige herkansing in het kloppend hartje van onze gemeente.” 

Voor nu heeft het bestuur van het IJsfeest 2.0 wel eerst drie zeer uitdagende noten te kraken, die zorgen voor genoeg hoofdbrekens:
1 een gezonde financiële huishouding, waarbij extra sponsorgeld cruciaal is, wat alsnog kan zorgen voor een showstopper;
2 het op de been brengen van 150 vrijwilligers gedurende de 24 schaatsdagen;
3 de ecologische voetafdruk verlagen door slim gebruik te maken van groenestroombronnen.

“We zijn verheugd dat de bedrijven Rendac, De Rooy Transport en Van Loon Group als hoofdsponsors hun ondersteuning hebben toegezegd en hun naam willen verbinden aan dit familiefeest. Ook de lokale kweker Genson, Van Eck Bedrijfshygiëne en de familie Van der Vleuten hebben recent een zeer royale bijdrage toegezegd. Daarmee is er gelukkig een financiële basis ontstaan waarop we verder kunnen bouwen”, aldus bestuursvoorzitter Ronnie.

Op het vlak van groenestroomopwekking zijn er gelukkig ook al wat ideeën opgeborreld die komende periode uitgewerkt zullen worden. Een aggregaat op waterstof en opwekking via zonne-energie zijn voorbeelden die op haalbaarheid getoetst gaan worden.

De mens is en blijft de belangrijkste schakel voor schaatssucces, dus u kunt zich via het telefoonnummer 06-20048418 direct aanmelden als vrijwilliger. Daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken is bij uitstek manier om ijspret in ons dorp voor jong en oud mogelijk te maken. 

Bestuur IJsfeest 2023
Bestuur IJsfeest 2023