Opgroeien en opvoeden in een wereld vol AI
Opgroeien en opvoeden in een wereld vol AI Foto: Ingezonden

AI-Parade in alle vestigingen van Bibliotheek Dommeldal

Algemeen

Son en Breugel - Kunstmatige intelligentie is de technologie van de toekomst. Wist je dat we er al heel veel mee doen? Denk bijvoorbeeld aan de suggesties die je op Spotify of Netflix krijgt, of de gezichtsherkenning op je telefoon. Van 3 t/m 28 november organiseert Bibliotheek Dommeldal in al haar vestigingen de AI-Parade.

Op maandagavond 20 november organiseert het Ouder-Café in de bibliotheek in Son en Breugel de lezing ‘Opgroeien in een wereld vol AI’ door Freek Zwanenberg.Je hele werkstuk laten maken door ChatGPT, of vrienden worden met de AI chatbot van Snapchat. Tieners zijn direct bezig met de nieuwe populaire AI tools. Je hoeft de razendsnelle ontwikkelingen niet eens te volgen om te begrijpen dat kunstmatige intelligentie een grote impact gaat hebben op de samenleving en het toekomstige leven van tieners. Maar wat is AI eigenlijk? Welke toepassingen gaan we allemaal zien de komende tijd? En de belangrijkste vraag: wat is onze rol in het voorbereiden van de jeugd op het leven in een wereld vol AI?

Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd & Media geeft inzicht in de recente AI-ontwikkelingen, met veel aansprekende voorbeelden en live-demonstraties van onder andere ChatGPT en My AI. Ook schetst hij de nabije toekomst. Daarna voert hij deze avond het gesprek over onze uitdagingen qua opvoeding: moeten we als ouders helemaal op de hoogte zijn? Hoe voeren we het gesprek met tieners? De aanwezigen kunnen experimenteren met AI tools, vragen stellen, en gaan naar huis met praktische tips voor thuis.

Deze avond wordt georganiseerd door het Ouder-Café, dat bestaat uit de volgende samenwerkingspartners: Gemeente Son en Breugel, LEV Son en Breugel, GGD Brabant-Zuidoost, Bibliotheek Dommeldal en Korein. Maandag 20 november, 19.30-21.30 uur. Entree gratis, na aanmelding via www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten

Leven met algoritmes
Op dinsdagmiddag 21 november organiseert Bibliotheek Dommeldal i.s.m. Cubiss de gratis workshop Leven met algoritmes. We komen dagelijks in aanraking met algoritmes. Ze bepalen wat we op internet zien, zetten spraak om in geschreven tekst, ze maken gezichtsherkenning mogelijk en kunnen ondersteunen bij medische beslissingen. Maar hoe wordt een algoritme eigenlijk gemaakt? In deze workshop kom je in aanraking met voorbeelden waar je overal algoritmes tegenkomt en leer je hoe je ze kunt herkennen.

We noemen iets kunstmatige intelligentie (artificial intelligence) als die algoritmes op basis van gegevens of signalen uit hun omgeving zelfstandig beslissingen nemen én daarvan leren. Met kunstmatige intelligentie wordt het denkvermogen van de mens nagemaakt: het apparaat kan (zelfstandig) leren en beslissingen nemen, zoals een zelfrijdende auto of een chatbot.

AI maakt al lang een groot onderdeel uit van ons dagelijks leven en zal dat in de toekomst in nog veel grotere mate doen. Om in Nederland tot gewenste mensgerichte AI te komen, is het belangrijk dat ook jij hier invloed op hebt. Dat betekent dat je over genoeg informatie moet beschikken om de juiste keuzes te kunnen maken bij het gebruik van AI in je dagelijks leven. Dinsdag 21 november, 15.00-16.30 uur, Bibliotheek Dommeldal, vestiging Son en Breugel. Entree gratis, na aanmelding via www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten

AI-Parade
Deze gratis activiteiten zijn allebei onderdeel van de AI-Parade van Bibliotheek Dommeldal. AI is de technologie van de toekomst. We doen er al heel veel mee, maar wat is het eigenlijk? En hoe kun je het gebruiken? Aan de hand van alledaagse voorbeelden wordt duidelijk hoe AI onderdeel van ons leven is. De gehele maand november organiseren we diverse activiteiten rondom het thema AI, in alle vestigingen van Bibliotheek Dommeldal. Bezoek onze leuke en interessante activiteiten en leer meer over AI! Kijk voor het hele programma op: www.bibliotheekdommeldal.nl/ai-parade