Jeugdgemeenteraad met hun begeleider(Vlnr) Finn Flach, Ruben Wiekema, Fu Arts, Martin van Hastenberg, Lieke van Hoorn, Liv van der Zaan. Lena van den Oever
Jeugdgemeenteraad met hun begeleider(Vlnr) Finn Flach, Ruben Wiekema, Fu Arts, Martin van Hastenberg, Lieke van Hoorn, Liv van der Zaan. Lena van den Oever Foto: Wil Feijen

Jeugdgemeenteraad zoekt enthousiaste begeleiders

Algemeen

Son en Breugel - Sinds een aantal jaren heeft Son en Breugel een jeugdgemeenteraad. Van elke basisschool nemen een leerling uit groep 7 en een leerling uit groep 8 plaats in de jeugdgemeenteraad. Op deze manier kunnen ze kennismaken met de gemeentepolitiek en krijgen ze de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op zaken die hen bezighouden. De jeugdgemeenteraad zoekt vrijwilligers die de kinderen kunnen begeleiden. Iets voor jou?

Redactie: Ineke van Uden
Foto: Wil Feijen

Sinds twee maanden is Martin van Hastenberg begeleider van de jeugdgemeenteraad: “Het is leuk werk. Het geeft mij energie. Kinderen hebben zoveel ideeën. Ze hebben vaak nog geen remmingen waardoor ze ook heel out-of-the-box uit de hoek kunnen komen. Waar volwassenen vaak al bij voorbaat denken dat iets te duur is, of dat iets niet kan, denken kinderen creatief en komen soms met erg leuke plannen of ideeën.”

“Als begeleider is het van belang dat je al die plannen en ideeën van de kinderen een beetje in balans brengt. Kijken wat haalbaar is. Wat realistisch is. Zonder afbreuk te doen aan het enthousiasme van de kinderen”, vertelt Martin verder. Hij merkt dat de kinderen ook serieus hun taak oppakken: “Ze hebben vaak thuis al nagedacht en komen dan ook met concrete plannen. De kunst als begeleider is ook dat je zorgt dat alle kinderen aan het woord komen. De één rem je een beetje af, de ander stimuleer je om ook zijn of haar zegje te laten doen.”


Jeugdgemeenteraad - Wil Feijen

Per jaar staan er zeven vergaderingen van de jeugdgemeenteraad gepland. Het is fijn als je daar als begeleider bij kunt zijn. De werkgroepjes die ook ongeveer zeven keer per jaar bijeenkomen vinden plaats op een middag rond 16.00 uur. Verder zijn jeugdgemeenteraadsleden actief bij herdenkingen, oliebollenparty, Koningsdag, openingen en huldigingen. Daar kun/mag je bij zijn als begeleider, maar dat hoeft niet per se.

Mocht je interesse hebben om als begeleider van de jeugdgemeenteraad aan de slag te gaan, kijk dan eens op www.sonenbreugel.nl/jeugdgemeenteraad  voor meer informatie.