Kolonel Bas van den Berg ontvangt de eerste fles bier Sodeju!
Kolonel Bas van den Berg ontvangt de eerste fles bier Sodeju! Foto: Wouter van Turnhout

Commandant van het Regiment Genietroepen neemt eerste fles van bijzonder bier in ontvangst

Algemeen

Son en Breugel - Op 14 november vond een opmerkelijke gebeurtenis plaats onder de imposante vleugels van het Dakota-vliegtuig in museum Bevrijdende Vleugels. Kolonel Bas van den Berg, de commandant van het Regiment Genietroepen, ontving de allereerste fles van het bijzondere bier Sodeju! 

Dit bijzondere moment markeerde het hoogtepunt van het 275-jarig jubileum van de Nederlandse Genie, waarvoor Brouwerij Strijder, ter ere van deze mijlpaal, tien verschillende bieren had gebrouwen. Frans Schiltman van de jubileumcommissie legde uit dat elk bier een eerbetoon was aan de diverse rollen binnen de Genie, van mineur tot fortificant.


Ingezonden

De climax van deze reeks was de Sodeju!, een krachtig bier met een alcoholgehalte van 10%, waarin het traditionele geniedrankje, brandewijn, subtiel was verwerkt. Peter Spaan, de brouwer, vertelde over de uitdaging om de smaak van brandewijn tot zijn recht te laten komen in een quadrupel. Deze keuze resulteerde in een verwarmende smaaksensatie die tijdens de ceremonie uitvoerig werd geproefd.

De ceremonie zelf, met de aanwezigheid van een genist gehuld in een historisch kostuum van sappeur, voegde een officiële en luchtige sfeer toe. De lange bijl van de genist deed dienst als een onconventionele flesopener, wat het geheel een uniek karakter gaf.


Ingezonden

Lucas Vrijdag van Brouwerij Strijder was onder de indruk van het enthousiasme rondom de bieren en benadrukte de inzet van het team gedurende het jaar. Hij bevestigde ook dat, ondanks oorspronkelijke plannen, de geniebieren ook het komende jaar verkrijgbaar zullen zijn vanwege hun populariteit onder de genisten.

Al met al was deze bijeenkomst niet alleen een viering van traditie en jubileum, maar ook een tastbaar bewijs van succesvolle samenwerking tussen de Genie en Brouwerij Strijder. Het proeven van het bier, vergezeld door traditioneel genie-eten, bracht de geschiedenis en het heden samen onder de vleugels van Bevrijdende Vleugels.